Pfizer Clinical Research Unit satellieteenheid in Hasselt viert 5e verjaardag

Door toenemende vraag naar onderzoeken naar innovatieve geneesmiddelen blijft behoefte aan deelnemers groot

De eerste vijf jaar van haar bestaan voerde de onderzoekseenheid van Pfizer in Hasselt 42 klinische onderzoeken uit met 275 gezonde deelnemers, die vooral hun medewerking verleenden op onderzoeken naar innovatieve geneesmiddelen voorcardiovasculaire aandoeningen, oncologie, immunologie, ontstekingen, infecties en zeldzame ziektes.

In 2017 richtte Pfizer een klinische onderzoekseenheid op in het Jessa ziekenhuis in Hasselt, als satelliet van de Pfizer Clinical Research Unit (PCRU) in Brussel, om te beantwoorden aan de groeiende vraag naar klinische onderzoeken en betere toegang te creëren tot de onderzoeken.

De ultramoderne onderzoeksfaciliteit legt zich toe op fase I studies, met de bedoeling om de veiligheid te onderzoeken van nieuwe geneesmiddelen - een cruciale etappe in de ontwikkeling ervan. Tijdens een dergelijk onderzoek wordt het nieuw geneesmiddel uitgetest op een groep van 10-40 gezonde deelnemers, en wordt nagegaan hoe het geneesmiddel wordt geabsorbeerd, verspreid, gemetaboliseerd en verwijderd door het lichaam. In dit proces wordt veel belang gehecht aan de veiligheid en verdraagbaarheid van het geneesmiddel in ontwikkeling.

Inmiddels bestaat de satellieteenheid in Hasselt 5 jaar. Sinds 2017 werden 42 klinische onderzoeken uitgevoerd naar geneesmiddelen op cardiovasculaire aandoeningen, oncologie, immunologie, ontstekingen, infecties en zeldzame ziektes waaraan in totaal 275 deelnemers hun medewerking verleenden. 99% van hen neemt meerdere keren deel aan studies. Van de participanten komt 90% uit België, de rest is afkomstig uit Nederland, Duitsland en Frankrijk. De meesten zijn tussen de 18 en 25 jaar en 41 en 45 jaar oud.

 

Gezonde deelnemers

In Europa bekleedt België de derde positie op het gebied van het aantal klinische studies1, berekend per inwoner. Deze positie is stabiel sinds 2017 en wordt ondersteund door de expertise van ons land in klinische proeven, zowel op het niveau van de bevoegde autoriteiten als van onderzoekslocaties met ervaren onderzoekers en belanghebbenden. De vraag naar klinische onderzoeken neemt nog elk jaar toe, er is dan ook altijd behoefte aan bijkomende deelnemers, gezonde mensen die geen chronische ziekte hebben, niet te maken kregen met ernstige ziekte in het verleden en geen medicijnen nemen.

“Ik vind het belangrijk om deel te nemen aangezien je er de wetenschap en je medemens een dienst mee bewijst.” zei Patrick Asmus, deelnemer in de PCRU satellieteenheid in Hasselt. “Het geeft ook een goed gevoel dat we met onze bijdrage het ontwikkelingsproces van het geneesmiddel compleet maken. Ik heb na elk onderzoekvoldoening een bijdrage te hebben geleverd.”

 

Mensen die geïnteresseerd zijn om deel te nemen aan de klinische studies vinden meer informatie op de website https://brusselscru.com of via 0800 13 13 8.

 

Ter gelegenheid van het eerste lustrum organiseert Pfizer op zaterdag 7 mei ook een symposium over de bijdrage van de zorgverlener, patiënt, deelnemer en eerste lijn aan klinische studies. ​

 

Meer informatie :

Emiel De Smet

0471.22.71.13


1https://pharma.be/nl/klinische-proeven

 

Over Pfizer België

Over Pfizer in België

Bij Pfizer wenden we wetenschap en onze wereldwijde middelen aan om de mensen behandelingen te kunnen bieden die hun leven verlengen en beduidend verbeteren. We streven ernaar om de norm te bepalen wat kwaliteit, veiligheid en toegevoegde waarde betreft bij het ontdekken, ontwikkelen en produceren van gezondheidsproducten, inclusief innovatieve geneesmiddelen en vaccins. Al meer dan 170 jaar willen we het verschil maken voor iedereen die op ons rekent.

Onder meer dankzij de expertise van het personeel en het academisch onderzoek van hoog niveau blijft Pfizer jaar na jaar investeren in België. Pfizer telt meer dan 4.000 werknemers in België. Pfizer heeft vier vestigingen in België waarmee het zijn Belgische en internationale activiteiten ondersteunt: in Anderlecht, waar de Pfizer Clinical Research Unit zich bevindt, in Elsene, het Belgische hoofdkwartier, in Puurs, één van de grootste productie- en verpakkingssites van Pfizer, en in Zaventem, met het internationaal Logistics Center.

 Meer informatie kan u vinden u op www.pfizer.comwww.pfizer.be en op Facebook en Twitter.


Disclaimer

De informatie in de nieuwsberichten in deze newsroom is correct en exact op de datum waarop het bericht gepubliceerd is. Pfizer behoudt zich het recht om nieuwsberichten aan te passen indien het dat nodig acht, maar verbindt zich er niet toe. Indien u de meest recente informatie wenst van Pfizer, vragen wij u contact op te nemen met onze communicatiedienst.

Contact