Steeds meer mensen in Europa besmet met tekenencefalitis na tekenbeet. Reizigers naar risicogebieden aangeraden zich te beschermen tegen deze virusziekte

Steeds meer mensen in Europa raken besmet met de virusziekte tekenencefalitis of TBE (tick-borne encephalitis)[1]. Besmette teken kunnen dit virus overdragen op mensen en hersenvliesontsteking of een infectie van het ruggenmerg veroorzaken [3]. Bij een tekenbeet hecht het diertje zich vast in de huid en zuigt bloed op. Een teek die besmet is met TBE kan de ziekte overdragen van zodra hij zich vasthecht in de huid. In tegenstelling tot de ziekte van Lyme [4], die ook door besmette teken wordt overgedragen, helpt het dus niet om het diertje snel te verwijderen en zo de kans op besmetting te verkleinen [4]. Teken met het TBE-virus komen vooral voor in grote delen van Centraal- en Oost-Europa. Wie naar een risicogebied reist en buitenactiviteiten plant, wordt aangeraden zich te beschermen [2].

TBE komt voor in tenminste 27 Europese landen, waaronder ook bij Belgen populaire vakantielanden als Oostenrijk, Zwitserland, Duitsland, Italië, Kroatië, Slovenië, Noorwegen, Zweden en Finland [5]. Vooral wie in de natuur gaat wandelen, sporten of kamperen, loopt het risico om gebeten te worden door een teek. In gebieden waar teken met het TBE-virus voorkomen, blijkt 9% van de diertjes besmet [6]. Elk jaar lopen in Europa ​ ongeveer 10.000 mensen de ziekte op [v7]. In België is het risico op een infectie met het TBE-virus zeer klein [1]. Tussen 2019 en 2021 raakten 13 Belgen besmet: 10 van hen na een reis in het buitenland, 3 van hen in eigen land [1].

TBE-virus kan ontsteking van hersenen en ruggenmerg veroorzaken

Veel natuurliefhebbers zijn vertrouwd met het risico op tekenbeten en de mogelijkheid om daarbij de ziekte van Lyme op te lopen. In ons land is 14% van de teken besmet met de bacterie die de ziekte van Lyme veroorzaakt [8]. De beet kan uitslag tot gevolg hebben in de vorm van een rode kring op de huid. Hoe sneller de teek verwijderd wordt, hoe kleiner de kans op besmetting [9]. Wie na een tekenbeet symptomen krijgt als koorts, hoofdpijn en vermoeidheid kan best naar de dokter gaan. Omdat de ziekte van Lyme veroorzaakt wordt door een bacterie, zal de dokter in de meeste gevallen een antibioticakuur voorschrijven die de ziekte vaak snel en succesvol bestrijdt. Als de ziekte niet behandeld wordt, kan ze leiden tot gewrichtspijn en ernstige neurologische problemen.

TBE - minder bekend dan de ziekte van Lyme - wordt veroorzaakt door het tekenencefalitisvirus en kan levensbedreigend - en dus zelfs dodelijk - zijn. Een teek die drager is van het TBE-virus kan de ziekte al meteen overdragen van zodra hij zich vastbijt in de huid. TBE is in de beginfase moeilijk vast te stellen omdat een besmetting geen huiduitslag veroorzaakt en de symptomen in twee fases verlopen [2].

“Patiënten besmet met het TBE-virus krijgen in een eerste fase meestal koorts, spierpijn en hoofdpijn. Wanneer na een tekenbeet de eerste symptomen verdwenen zijn, kunnen bij TBE na ongeveer twee weken ernstigere symptomen opduiken. Zo kan de virale infectie de hersenen en het ruggenmerg aantasten. Er bestaat bovendien geen specifieke behandeling.”
Dokter Charlotte Martin, afdelingshoofd Infectieziekten, CHU Saint-Pierre

Dokters raden aan om na een tekenbeet alert te zijn voor griepachtige symptomen.

Hoe beschermen?

Wie naar een risicogebied reist, wordt aangeraden zich goed te informeren. Het Instituut voor Tropische Geneeskunde in Antwerpen biedt op www.wanda.be alle noodzakelijke info aan. Reizigers kunnen er opzoeken waar TBE voorkomt en de site geeft ook tips om je te beschermen. Zo staat er te lezen dat beschermende kledij tekenbeten kan voorkomen. Hoe? Door pijpen van broeken in de sokken te stoppen, eventueel bedekkende kledij en stevige, hoge schoenen te dragen, kleine kinderen tijdens een boswandeling een pet op te zetten en te kiezen voor licht gekleurde kleren waardoor teken beter zichtbaar zijn.

Verder geeft de site ook informatie over insectenwerende producten om aan te brengen op de huid. En op wanda.be staat ook uitgebreid uitgelegd dat er een vaccin bestaat tegen tekenencefalitis. Dat wordt aangeraden voor wie naar een gebied reist waar tekenencefalitis frequent voorkomt en reizigers er heen gaan tijdens een tekenseizoen en veel buitenactiviteiten plannen of als reizigers er een langere periode of regelmatig verblijven [10].

 

Over Pfizer België

Bij Pfizer wenden we wetenschap en onze wereldwijde middelen aan om de mensen behandelingen te kunnen bieden die hun leven verlengen en beduidend verbeteren. We streven ernaar om de norm te bepalen wat kwaliteit, veiligheid en toegevoegde waarde betreft bij het ontdekken, ontwikkelen en produceren van gezondheidsproducten, inclusief innovatieve geneesmiddelen en vaccins. Al meer dan 170 jaar willen we het verschil maken voor iedereen die op ons rekent.

Onder meer dankzij de expertise van het personeel en het academisch onderzoek van hoog niveau blijft Pfizer jaar na jaar investeren in België. Pfizer telt meer dan 5.000 werknemers in België. Pfizer heeft vier vestigingen in België waarmee het zijn Belgische en internationale activiteiten ondersteunt: in Anderlecht, waar de Pfizer Clinical Research Unit zich bevindt, in Elsene, het Belgische hoofdkwartier, in Puurs, één van de grootste productie- en verpakkingssites van Pfizer, en in Zaventem, met het internationaal Logistics Center.

 

Referenties

[1] European Centre for Disease Prevention and Control. Factsheet about tick-borne encephalitis (TBE). Available at: ​ https://www.ecdc.europa.eu/en/tick-borne-encephalitis/facts/factsheet . Consulted: April 2023 ​

[2] Centers for Disease Control and Prevention. Lyme Disease Transmission. Last reviewed January 20 2023. Available at: https://www.cdc.gov/lyme/transmission/index.html Consulted: April 2023.

[3] Riccardi N, Antonello RM, Luzzati R, Zajkowska J, Di Bella S, Giacobbe DR. Eur J Intern Med; 2019; 62:1-6.

[4] Süss J, Klaus C, Diller R, Schrader C, Wohanka N, Abel U. TBE incidence versus virus prevalence and increased prevalence of the TBE virus in Ixodes ricinus removed from humans. Int J Med Microbiol. 2006; 296 S1:63-8

[5] Dobler G, Erber W, Bröker M, Schmitt HJ, eds. The TBE Book. 5th ed. Singapore: Global Health Press; 2022. ISSN 2661-3980.

[6] Lernout T, De Regge N, Tersago K, Fonville M, Suin V, Sprong H. Prevalence of pathogens in ticks collected from humans through citizen science in Belgium. Parasit Vectors 2019;12:550

[7] Dobler G, Erber W, Bröker M, Schmitt HJ, eds. The TBE Book. 5th ed. Singapore: Global Health Press; 2022. ISSN 2661-3980.

[8] Lernout T, De Regge N, Tersago K, Fonville M, Suin V, Sprong H. Prevalence of pathogens in ticks collected from humans through citizen science in Belgium. Parasit Vectors 2019;12:550

[9] Stanek G, Wormser GP, Gray J, Strle Fl. Lyme Borreliosis. Lancet 2012;379: 461-73.

[10] Croughs M, Maniewski-Kelner U. Tekenencefalitis. Wanda.be. Last updated version April 2022. Available at: https://www.wanda.be/nl/a-z-index/tekenencefalitis/ Consulted: April 2023.

 

Marie-Lise Verschelden

Communication Manager Pfizer Belgium

 

Over Pfizer België

Over Pfizer in België

Bij Pfizer wenden we wetenschap en onze wereldwijde middelen aan om de mensen behandelingen te kunnen bieden die hun leven verlengen en beduidend verbeteren. We streven ernaar om de norm te bepalen wat kwaliteit, veiligheid en toegevoegde waarde betreft bij het ontdekken, ontwikkelen en produceren van gezondheidsproducten, inclusief innovatieve geneesmiddelen en vaccins. Al meer dan 170 jaar willen we het verschil maken voor iedereen die op ons rekent.

Onder meer dankzij de expertise van het personeel en het academisch onderzoek van hoog niveau blijft Pfizer jaar na jaar investeren in België. Pfizer telt meer dan 4.000 werknemers in België. Pfizer heeft vier vestigingen in België waarmee het zijn Belgische en internationale activiteiten ondersteunt: in Anderlecht, waar de Pfizer Clinical Research Unit zich bevindt, in Elsene, het Belgische hoofdkwartier, in Puurs, één van de grootste productie- en verpakkingssites van Pfizer, en in Zaventem, met het internationaal Logistics Center.

 Meer informatie kan u vinden u op www.pfizer.comwww.pfizer.be en op Facebook en Twitter.


Disclaimer

De informatie in de nieuwsberichten in deze newsroom is correct en exact op de datum waarop het bericht gepubliceerd is. Pfizer behoudt zich het recht om nieuwsberichten aan te passen indien het dat nodig acht, maar verbindt zich er niet toe. Indien u de meest recente informatie wenst van Pfizer, vragen wij u contact op te nemen met onze communicatiedienst.

Neem contact op met

Pleinlaan 17, 1050 Brussel

+3225546062

www.pfizer.be