Belgen en hun sigaret: de recentste cijfers

Welke gewoontes zijn typisch voor Belgische rokers en ex-rokers? En welke methodes gebruiken ze om te stoppen? Ipsos zocht het deze lente uit in een studie, in opdracht van Pfizer. De resultaten van de enquête zorgden voor een originele campagne die de Belgen moet aanzetten om te stoppen met roken dankzij … een verdeelautomaat.

 ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​

De resultaten over de Belgen en hun sigaret zijn opvallend. Dagelijks roken rokers gemiddeld 11 sigaretten en besteden ze 92,7 minuten aan het roken1. "Terwijl rokers, als je ze een alternatief voorstelt, reageren met: 'Ik heb hiervoor geen tijd'", aldus professor Galanti. 72% rookt uit gewoonte en 65% geeft toe dat ze een nicotineverslaving hebben (1). Het coronavirus heeft daarenboven niets veranderd. 37% van de Belgische rokers rookt meer sinds de start van de lockdown (2). Nochtans heeft 82% de intentie om te stoppen met roken, omwille van het geld of gezondheidsredenen (1). “2 op 3 rokers verklaart gezondheidsproblemen te hebben”, vult professor Nackaerts aan: rokershoest, een slechte lichamelijke conditie, vermoeidheid of zelfs kortademigheid1.

Op basis van deze gegevens lanceert Pfizer een originele sensibiliseringscampagne. Centraal staat het idee dat je de tijd die je besteedt aan roken, ook kan gebruiken voor andere activiteiten, die zelfs de zin in een sigaret kunnen doen vergeten. Professor Galanti somt er enkele op: “lichaamsbeweging, een eind wandelen, een bad of douche nemen, een massage nemen, muziek beluisteren …” Geïnspireerd door deze tips nam Pfizer de oorspronkelijke functie van een verdeelautomaat weg en gebruikt het toestel in een sensibiliseringscampagne. Rokers kunnen een sigaret inwerpen als jeton en die inwisselen voor een gezonder alternatief. Een springtouw om zich uit te leven, penselen om de creativiteit de vrije loop te laten gaan of geurkaarsen om te ontspannen.

 Bovendien moeten rokers niet aarzelen om hulp te zoeken bij hun arts of een tabakoloog. Slechts 42% van de Belgische rokers raadpleegde een arts of tabakoloog om te stoppen met roken¹. De juiste medicatie in combinatie met de begeleiding van een gezondheidszorgbeoefenaar verhoogt tot bijna driemaal de kans om definitief te stoppenᶟ. “Volgens mij is het raadplegen van een gezondheidszorgbeoefenaar ​ essentieel”, voegt professor Nackaerts hieraan toe. “Artsen mogen trouwens niet aarzelen om hun patiënten spontaan te bevragen over hun rookgewoonten en hun eventuele pogingen om te stoppen met roken.” Rokers kunnen ook de website www.rookstopmethulp.be raadplegen voor meer informatie en advies over stoppen met roken.

*****************************************************************************

Belgische rokers, dit is ... (1)

  • ​ Veel tijd en geld: gemiddeld 11 sigaretten en 92,7 rookminuten per dag en 29€ per week
  •  ​ het verlangen naar een sigaret om verschillende redenen: bij 72% uit gewoonte, bij 71% door ‘sociaal rookgedrag’, bij 65%, door nicotineverslaving of uit verveling bij 45% ​ ​
  • de wil om te stoppen: bij 69% omwille van gezondheidsredenen en bij 64% om financiële redenen
  • het gebruik van verschillende methodes om te stoppen: de rol van de gezondheidszorgbeoefenaar wordt hierbij onderschat. Slechts 42% van de Belgische rokers consulteerde reeds een arts of tabakoloog om te stoppen met roken. 54% van de Belgische rokers heeft ooit zijn rookgedrag besproken met zijn of haar huisarts

*****************************************************************************

Infography Ipsos Study 2020

PDF - 1.6 Mb

 

(1) Ipsos, Smoking Cessation Survey - March 2020

(2) Sciensano Deuxième enquête de santé COVID-19, mai 2020 

(3) Kotz D, Addiction 2014; 109(3): 491-9

 

Marie-Lise Verschelden

Communication Manager Pfizer Belgium

 

Over Pfizer België

Over Pfizer in België

Bij Pfizer wenden we wetenschap en onze wereldwijde middelen aan om de mensen behandelingen te kunnen bieden die hun leven verlengen en beduidend verbeteren. We streven ernaar om de norm te bepalen wat kwaliteit, veiligheid en toegevoegde waarde betreft bij het ontdekken, ontwikkelen en produceren van gezondheidsproducten, inclusief innovatieve geneesmiddelen en vaccins. Al meer dan 170 jaar willen we het verschil maken voor iedereen die op ons rekent.

Onder meer dankzij de expertise van het personeel en het academisch onderzoek van hoog niveau blijft Pfizer jaar na jaar investeren in België. Pfizer telt meer dan 4.000 werknemers in België. Pfizer heeft vier vestigingen in België waarmee het zijn Belgische en internationale activiteiten ondersteunt: in Anderlecht, waar de Pfizer Clinical Research Unit zich bevindt, in Elsene, het Belgische hoofdkwartier, in Puurs, één van de grootste productie- en verpakkingssites van Pfizer, en in Zaventem, met het internationaal Logistics Center.

 Meer informatie kan u vinden u op www.pfizer.comwww.pfizer.be en op Facebook en Twitter.


Disclaimer

De informatie in de nieuwsberichten in deze newsroom is correct en exact op de datum waarop het bericht gepubliceerd is. Pfizer behoudt zich het recht om nieuwsberichten aan te passen indien het dat nodig acht, maar verbindt zich er niet toe. Indien u de meest recente informatie wenst van Pfizer, vragen wij u contact op te nemen met onze communicatiedienst.

Neem contact op met