BMS en Pfizer zetten met ‘Het Juiste Ritme’ 65-plussers aan hun hart te laten nakijken op meest voorkomende hartritmestoornis

Bewustmakingscampagne informeert het grote publiek over frequentste en sluimerende hartritmestoornis.

Brussel, 3 juni 2019 – Eén op vijftien Belgen ouder dan 65 jaar heeft te maken met voorkamerfibrilatie of VKF, een hartritmestoornis die kan leiden tot een beroerte of trombose. Bristol-Myers Squibb (BMS) en Pfizer lanceren vandaag de bewustmakingscampagne en sensibiliserende website ‘Het Juiste Ritme’ om 65-plussers aan te sporen bij de huisdokter of cardioloog hun hartritme te laten controleren. VKF is makkelijk vast te stellen en te behandelen maar komt door een gebrek aan manifeste symptomen vaak pas aan het licht bij een beroerte.

VKF is een hartritmestoornis of aritmie die een onregelmatige en vaak abnormaal snelle hartslag veroorzaakt. Het hart slaat op hol en begint zeer onregelmatig te kloppen, vooral bij mensen met een hoge bloeddruk, slagaderverkalking of een hartklepprobleem. Dit verhoogt het risico op hartfalen en op de vorming van bloedklonters die op hun beurt een trombose of een beroerte kunnen veroorzaken. Vijfenzestigplussers zijn de grootste risicogroep en vertegenwoordigen 70% van alle VKF-patiënten. Symptomen zijn hartkloppingen, kortademigheid in rust of bij inspanning, duizeligheid, een ongewone vermoeidheid, flauwvallen of pijn in de borst. 

‘Bij 1 op 3 mensen geeft VKF echter geen klachten en wordt de aandoening soms te laat ontdekt’, duidt Dr. Bharati Shivalkar, Cardioloog & Country Medical Director Pfizer BeLux. ‘Zonder de juiste behandeling is er een verhoogde kans op hartfalen en is het risico op een trombose of beroerte vijf keer zo groot. Ook is één beroerte op 5 het directe gevolg van VKF. Vandaar dat een tijdige diagnose zo belangrijk is. Met ‘Het Juiste Ritme’ benadrukken we dat een regelmatige screening door je huisarts of zelf je hartritme controleren – manueel of met een geschikte wearable of applicatie – daar een mouw kan aan passen. ​ Ook kan je nu op onze website zelf je risico op VKF berekenen.’
‘Daarnaast willen we met deze bewustmakingscampagne ook artsen en medisch personeel sensibiliseren rond VKF, de gezondheidsrisico’s en een gepaste doorverwijzing naar een cardioloog indien nodig’, vult Dr. Paul Lacante, Medical Director Bristol-Myers Squibb Benelux ​ aan. ‘Een tijdige opsporing staat dankzij gepaste behandelingen namelijk gelijk aan een beperkte impact op de levenskwaliteit en gezondheid van patiënten. Bovendien drukt het ook het aantal hospitalisaties en andere medische kosten.’ 

150.000 Belgische VKF-patiënten in de kijker tijdens Week van het Hartritme

BMS en Pfizer slaan voor ‘Het Juiste Ritme’ de handen in elkaar met de Belgian Heart Rhythm Association (BeHRA), Belgian Stroke Council, OveRRslag en de Belgische Cardiologische Liga. Samen hopen ze het groeiende aantal Belgische VKF-patiënten een tijdige diagnose en gepaste behandeling aan te reiken. Vandaag is VKF met 150.000 patiënten de meest voorkomende hartritmestoornis, tegen 2050 zal dit cijfer verdubbelen. De laatste twintig jaar is het aantal ziekenhuisopnames wereldwijd te wijten aan VKF toegenomen met 60%.


Video's bewustmakingscampagne


Campagnemateriaal 'Het Juiste Ritme'

Affiche 'Het Juiste Ritme'

PDF - 2.1 Mb

Patiëntenbrochure 'Het Juist Ritme'

PDF - 2.3 Mb

Contacten voor de pers


Over Pfizer België

 Pfizer ontdekt, ontwikkelt, produceert en verdeelt geneesmiddelen en vaccins. Pfizer wil bijdragen tot een betere gezondheid en welzijn van iedereen, in elke fase van het leven. Samen met de overheid en andere gezondheidspartners werkt Pfizer aan een kwaliteitsvolle en toegankelijke gezondheidszorg. De patiënt staat in dit verhaal centraal.

Onder meer dankzij de expertise van het personeel en het academisch onderzoek van hoog niveau blijft Pfizer jaar na jaar investeren in België. Pfizer telt 3.000 werknemers in België, goed voor 3% van het totale personeelsbestand van Pfizer wereldwijd. Pfizer heeft vier vestigingen in België waarmee het zijn Belgische en internationale activiteiten ondersteunt: 1) Anderlecht, waar zich de Pfizer Clinical Research Unit bevindt. Dit is een volledig uitgerust fase 1-onderzoekscentrum. Met dat van New Haven (US) is het een van de twee fase 1 Pfizer-onderzoekscentra in de wereld, 2) Elsene, het Belgische hoofdkwartier, 3) Puurs, de productie- en verpakkingssite van Pfizer, en 4) Zaventem, het internationaal Logistics Center van Pfizer.

Bezoek ons op www.pfizer.com, www.pfizer.be en op Facebook en Twitter.

Over Bristol-Myers Squibb

Bristol-Myers Squibb België is een indirecte dochteronderneming volledig in handen van de Bristol-Myers Squibb Company, een biofarmaceutische onderneming op wereldniveau met als missie: het ontdekken, ontwikkelen en leveren van innovatieve geneesmiddelen, teneinde patiënten te helpen in de strijd tegen ernstige ziekten. Voor meer informatie, bezoek de website www.bms.be of volg ons op LinkedIn, Twitter, YouTube en Facebook.

Over Pfizer België

Over Pfizer in België

Bij Pfizer wenden we wetenschap en onze wereldwijde middelen aan om de mensen behandelingen te kunnen bieden die hun leven verlengen en beduidend verbeteren. We streven ernaar om de norm te bepalen wat kwaliteit, veiligheid en toegevoegde waarde betreft bij het ontdekken, ontwikkelen en produceren van gezondheidsproducten, inclusief innovatieve geneesmiddelen en vaccins. Al meer dan 170 jaar willen we het verschil maken voor iedereen die op ons rekent.

Onder meer dankzij de expertise van het personeel en het academisch onderzoek van hoog niveau blijft Pfizer jaar na jaar investeren in België. Pfizer telt meer dan 4.000 werknemers in België. Pfizer heeft vier vestigingen in België waarmee het zijn Belgische en internationale activiteiten ondersteunt: in Anderlecht, waar de Pfizer Clinical Research Unit zich bevindt, in Elsene, het Belgische hoofdkwartier, in Puurs, één van de grootste productie- en verpakkingssites van Pfizer, en in Zaventem, met het internationaal Logistics Center.

 Meer informatie kan u vinden u op www.pfizer.comwww.pfizer.be en op Facebook en Twitter.


Disclaimer

De informatie in de nieuwsberichten in deze newsroom is correct en exact op de datum waarop het bericht gepubliceerd is. Pfizer behoudt zich het recht om nieuwsberichten aan te passen indien het dat nodig acht, maar verbindt zich er niet toe. Indien u de meest recente informatie wenst van Pfizer, vragen wij u contact op te nemen met onze communicatiedienst.

Contact