Minister De Croo geeft startsein nieuwe productie-eenheid voor de prikpil bij Pfizer Puurs

Pfizers prikpil, die geproduceerd en verpakt wordt in Puurs, draagt bij tot internationale inspanningenom de toegang tot gezinsplanning in ontwikkelingslanden uit te breiden.

Puurs, 11 september 2018 – Alexander De Croo, vicepremier en minister van Ontwikkelingssamenwerking, trapt de werken op gang voor een nieuwe productie-eenheid van Pfizer in Puurs. Het nieuwe gebouw zal onderdak bieden aan een geavanceerde vul- en verpakkingslijn voor een spuitje, dat het anticonceptiemiddel ‘DMPA’ (depot medroxyprogesterone acetate) bevat. Het voorgevulde spuitje, bedoeld voor éénmalig gebruik, wordt onderhuids toegediend.

Pfizer investeert in de bouw van een nieuwe productie-eenheid in Puurs voor de productie en verpakking van de prikpil. © Pfizer
Pfizer investeert in de bouw van een nieuwe productie-eenheid in Puurs voor de productie en verpakking van de prikpil. © Pfizer

Het anticonceptiemiddel is goedgekeurd door overheidsinstanties in meer dan 50 landen, zowel in geïndustrialiseerde als in ontwikkelingslanden. Het maakt deel uit van Pfizers voortdurende inspanningen om de toegang tot moderne anticonceptie uit te breiden voor vrouwen die dat het meest nodig hebben. Pfizer werkt daarvoor op internationaal niveau samen met de Bill & Melinda Gates Foundation en de Children's Investment Fund Foundation (CIFF). Deze prikpil is ook goedgekeurd voor zelfinjectie in meer dan 40 landen.

Binnen die internationale samenwerking levert Pfizer aanzienlijke hoeveelheden van zijn anticonceptiemiddel. Eind 2017 waren er al 16 miljoen spuitjes - gevuld met Pfizers subcutane versie van DMPA - verscheept vanuit de Pfizer-site in Puurs naar 23 landen in sub-Sahara Afrika en Zuidoost-Azië. Zo werden bij benadering meer dan 4 miljoen vrouwen bereikt.1 In de nieuwe eenheid zal uitsluitend de prikpil worden geproduceerd en verpakt. Het is een volgende stap om de toegang tot hedendaagse anticonceptiemiddelen in de armste landen ter wereld uit te breiden. Naar verwachting zal de productie eind 2020 starten.

Minister De Croo, die verantwoordelijk is voor het Belgisch internationaal ontwikkelingsbeleid, onthulde een gedenkplaat op de nieuwe werf:

"Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie zijn er meer dan 200 miljoen vrouwen in ontwikkelingslanden die hun zwangerschap willen vertragen of voorkomen, maar die geen moderne anticonceptie gebruiken. Daarnaast is het bevorderen van gezinsplanning - en het helpen verzekeren van toegang tot moderne anticonceptiemiddelen - essentieel voor het welzijn en de autonomie van vrouwen. De bouw van deze nieuwe eenheid is een belangrijke stap in de ondersteuning van het welzijn en de emancipatie van vrouwen in ontwikkelingslanden.”
Vicepremier en minister van Ontwikkelingssamenwerking Alexander De Croo, trapt de werken op gang voor een nieuwe productie-eenheid van Pfizer in Puurs. © Pfizer
Vicepremier en minister van Ontwikkelingssamenwerking Alexander De Croo, trapt de werken op gang voor een nieuwe productie-eenheid van Pfizer in Puurs. © Pfizer

Ook Caroline Roan, vicepresident Corporate Responsibility bij Pfizer en voorzitter van de Pfizer Foundation, was aanwezig op de plechtigheid:

"Bij Pfizer geloven we dat iedereen toegang tot kwalitatieve gezondheidszorg nodig heeft. We engageren ons wereldwijd voor de verbetering van de volksgezondheid. Het begint met manieren vinden om barrières af te breken, zodat de meest kwetsbaren in onze gemeenschap gezonder kunnen leven. Pfizer combineert traditionele en innovatieve methodes om wereldwijde uitdagingen op vlak van gezondheid aan te pakken. Denk aan donaties, humanitair werk en samenwerkingsverbanden met organisaties zoals de Gates Foundation en CIFF. De site in Puurs staat centraal in de ondersteuning van Pfizers wereldwijde publieke gezondheidsprogramma’s.”

Luc Van Steenwinkel, Managing Director bij Pfizer Puurs, is in de eerste plaats trots:

"Samen hebben we de afgelopen jaren een indrukwekkend parcours afgelegd in Puurs, met de productie en verpakking van nieuwe medicijnen en vaccins wat resulteerde in de bouw van nieuwe faciliteiten. Het is motiverend dat de inspuitbare geneesmiddelen en vaccins die we produceren en verpakken een dergelijk verschil maken voor de gezondheid en het welzijn van zovele mensen wereldwijd. Bovendien verschepen we 30 procent van wat we in Puurs produceren naar patiënten in ontwikkelingslanden. Dat is bijzonder en geeft ons voldoening."

Pfizer heeft de voorbije 6 jaar 500 miljoen euro geïnvesteerd in zijn productie- en verpakkingssite in Puurs en heeft in die periode 1000 extra banen gecreëerd.


Contact voor de pers


Over Pfizer Puurs

Pfizer Puurs produceert en verpakt dagelijks meer dan 1 miljoen en jaarlijks meer dan 300 miljoen inspuitbare vaccins en geneesmiddelen. De hoogtechnologische site in Puurs is daarmee de grootste Pfizer-productiesite in Europa en de 2e grootste productiesite van Pfizer wereldwijd. Het bedrijf behoort tot de wereldtop in aseptische productie en verpakking, en wil een verschil blijven maken in het leven van patiënten wereldwijd. Daarnaast is Pfizer Puurs een toonaangevende producent van injecteerbare vaccins en anticonceptiva, waaronder een vaccin ter voorkoming van pneumokokkeninfecties bij kinderen en een langdurig injecteerbaar anticonceptiemiddel voor vrouwen in ontwikkelingslanden. Samen met organisaties zoals Gavi, de Bill & Melinda Gates Foundation en de Children's Investment Fund Foundation produceert Pfizer jaarlijks miljoenen dosissen medicijnen en vaccins in Puurs. 1/3 van het totale volume van Pfizer Puurs is bestemd voor verzending naar ontwikkelingslanden. Op de site van Puurs werken meer dan 2.300 medewerkers die Pfizer-geneesmiddelen en - vaccins produceren en verpakken voor patiënten in meer dan 170 landen.

Over Pfizer België

Pfizer ontdekt, ontwikkelt, produceert en verdeelt geneesmiddelen en vaccins. Pfizer wil bijdragen tot een betere gezondheid en welzijn van iedereen, in elke fase van het leven. Samen met de overheid en andere gezondheidspartners werkt Pfizer aan een kwaliteitsvolle en toegankelijke gezondheidszorg. De patiënt staat in dit verhaal centraal. Omwille van de expertise van het personeel en het academisch onderzoek van hoog niveau, blijft Pfizer jaar na jaar investeren in België. Pfizer telt 2.600 werknemers in België, goed voor 3% van het totale personeelsbestand van Pfizer wereldwijd. Pfizer België omvat vier vestigingen: 1) Anderlecht, waar zich de Pfizer Clinical Research Unit bevindt. Dit is een volledig uitgerust fase 1-onderzoeks- centrum. Met dat van New Haven (US) is het 1 van de 2 fase 1 Pfizer-onderzoekscentra in de wereld, 2) Elsene, het Belgische hoofdkwartier, 3) Puurs, de productie- en verpakkingssite van Pfizer, en 4) Zaventem, het internationaal Logistics Center van Pfizer. Voor meer informatie: www.pfizer.be of op Facebook (Pfizer België) en Twitter (Pfizer België).

Over Pfizer België

Over Pfizer in België

Bij Pfizer wenden we wetenschap en onze wereldwijde middelen aan om de mensen behandelingen te kunnen bieden die hun leven verlengen en beduidend verbeteren. We streven ernaar om de norm te bepalen wat kwaliteit, veiligheid en toegevoegde waarde betreft bij het ontdekken, ontwikkelen en produceren van gezondheidsproducten, inclusief innovatieve geneesmiddelen en vaccins. Al meer dan 170 jaar willen we het verschil maken voor iedereen die op ons rekent.

Onder meer dankzij de expertise van het personeel en het academisch onderzoek van hoog niveau blijft Pfizer jaar na jaar investeren in België. Pfizer telt meer dan 4.000 werknemers in België. Pfizer heeft vier vestigingen in België waarmee het zijn Belgische en internationale activiteiten ondersteunt: in Anderlecht, waar de Pfizer Clinical Research Unit zich bevindt, in Elsene, het Belgische hoofdkwartier, in Puurs, één van de grootste productie- en verpakkingssites van Pfizer, en in Zaventem, met het internationaal Logistics Center.

 Meer informatie kan u vinden u op www.pfizer.comwww.pfizer.be en op Facebook en Twitter.


Disclaimer

De informatie in de nieuwsberichten in deze newsroom is correct en exact op de datum waarop het bericht gepubliceerd is. Pfizer behoudt zich het recht om nieuwsberichten aan te passen indien het dat nodig acht, maar verbindt zich er niet toe. Indien u de meest recente informatie wenst van Pfizer, vragen wij u contact op te nemen met onze communicatiedienst.

Contact