#NoShit zet colitis ulcerosa in de kijker

Een sensibiliseringscampagne door CCV vzw, Crohn-RCUH asbl en Pfizer

Op 22 oktober staat IBD (inflammatory bowel disease) in de schijnwerpers. Patiëntenverenigingen brengen echter nu al, samen met Pfizer, colitis ulcerosa onder de aandacht. Een flyeractie trapt de ludieke campagne af in Elsene/Brussel op 16 oktober en in Leuven op 17 oktober.

#NoShit op Facebook

De patiëntenverenigingen CCV vzw en Crohn-RCUH asbl gooien de (toilet)deuren open voor colitis ulcerosa, chronische dikkedarmontsteking. Dit in samenwerking met Pfizer. De flyeractie wijst de weg naar de Facebook-pagina ‘No Shit Campaign’. Mensen posten daar een selfie die in lijn ligt met de ziekte, mét de hashtag #NoShit. De foto die de meeste likes verzamelt, wint een toepasselijke prijs. De winnaar wordt bekendgemaakt op 22 oktober, de nationale IBD-dag.

Schaamte & isolement

Colitis ulcerosa komt vaak voor bij jongvolwassenen, in een levensfase waarin belangrijke keuzes gemaakt worden. Lynn Debrun van CCV vzw: “Veel jongeren schamen zich voor hun ziekte. Sommigen geven zelfs hun studies op of gooien hun leven radicaal om. Gecombineerd met vermoeidheid en onbegrip, komen heel wat patiënten zo in sociaal isolement terecht. #NoShit doorbreekt die cirkel.”

Niet in de file

Colitis ulcerosa is het minder bekende broertje van de ziekte van Crohn. Het zijn beide chronische darmontstekingen waarbij het immuunsysteem de eigen darm aanvalt. Het slijmvlies van de darmwand wordt aangetast, waardoor ontstekingen en soms pijnlijke zweren in de dikke darm ontstaan. Door krampen en diarree-opstoten vermijden patiënten situaties waarin ze niet snel bij een toilet geraken. Denk bijvoorbeeld aan een autofile of een busrit. Daarin wil je als colitispatiënt niet vastzitten.

Voor meer informatie

Indien u tijdens de flyeracties graag ter plaatse een reportage komt maken, gelieve dan contact op te nemen met: Lynn Debrun (CCV-vzw) - 0472 51 63 51; Daniel De Bast (Crohn-RCUH asbl) - 0496 32 56 78; of Chantal Vancolard (Pfizer) - 0477 42 68 63.

Voor algemene informatie: ​
Lynn Debrun (CCV vzw) - lynn.debrun@gmail.com
Kathleen Franc (Crohn-RCUH asbl) - micijeuneetbelge@gmail.com
Daniel De Bast (Crohn-RCUH asbl) danieldebast@gmail.com
Elisabeth Schraepen (Pfizer) - Elisabeth.Schraepen@pfizer.com

 

 

 

Over Pfizer België

Over Pfizer in België

Bij Pfizer wenden we wetenschap en onze wereldwijde middelen aan om de mensen behandelingen te kunnen bieden die hun leven verlengen en beduidend verbeteren. We streven ernaar om de norm te bepalen wat kwaliteit, veiligheid en toegevoegde waarde betreft bij het ontdekken, ontwikkelen en produceren van gezondheidsproducten, inclusief innovatieve geneesmiddelen en vaccins. Al meer dan 170 jaar willen we het verschil maken voor iedereen die op ons rekent.

Onder meer dankzij de expertise van het personeel en het academisch onderzoek van hoog niveau blijft Pfizer jaar na jaar investeren in België. Pfizer telt meer dan 4.000 werknemers in België. Pfizer heeft vier vestigingen in België waarmee het zijn Belgische en internationale activiteiten ondersteunt: in Anderlecht, waar de Pfizer Clinical Research Unit zich bevindt, in Elsene, het Belgische hoofdkwartier, in Puurs, één van de grootste productie- en verpakkingssites van Pfizer, en in Zaventem, met het internationaal Logistics Center.

 Meer informatie kan u vinden u op www.pfizer.comwww.pfizer.be en op Facebook en Twitter.


Disclaimer

De informatie in de nieuwsberichten in deze newsroom is correct en exact op de datum waarop het bericht gepubliceerd is. Pfizer behoudt zich het recht om nieuwsberichten aan te passen indien het dat nodig acht, maar verbindt zich er niet toe. Indien u de meest recente informatie wenst van Pfizer, vragen wij u contact op te nemen met onze communicatiedienst.

Contact