#PactforLife: een pact van 1 maand om 5 keer meer kans te hebben om definitief te stoppen met roken

#PactforLife: een pact van 1 maand om 5 keer meer kans te hebben om definitief te stoppen met roken*.

Brussel, 16 oktober 2017 — Pfizer, een toonaangevende speler op het vlak van stoppen met roken, kondigt de lancering aan van #PactforLife , een campagne met als doel de 19% rokers* in België2 te motiveren een maand lang geen sigaret aan te raken. Waarom een maand? Omdat een roker 5 keer meer kans maakt om te stoppen met roken als hij het een maand volhoudt1. Maar #PactforLife richt zich niet alleen tot de rokers. In België wordt nog 40% van de kinderen thuis blootgesteld aan sigarettenrook3.Terwijl een studie heeft aangetoond dat bijna 98% van de kinderen waarvan de ouders roken, wil dat ze daarmee stoppen4. Daarom wil #PactforLife een engagement zijn tussen ouders (die zich engageren om te stoppen met roken) en kinderen (die in ruil zich engageren goede gewoontes aan te nemen). Het pact wordt gesloten via de website www.pactforlife.be.

Een roker heeft meer kans om te stoppen met roken als zijn omgeving hem steunt

De sleutel tot succes is ook de gedeelde inspanning. 19% van de Belgen rookt2 en 64% onder hen zou willen stoppen. [5] Maar roken is een chronische ziekte. [6] En stoppen met roken is een ingewikkeld proces, dat rokers veel te vaak in hun eentje starten, waardoor de slaagkans redelijk laag blijft. De steun van de omgeving is van cruciaal belang voor de roker, vooral na de eerste dag waarop hij niet heeft gerookt. Uit een studie blijkt dat een roker 67% meer kans heeft te stoppen met roken als zijn partner ook stopt. [7] Bovendien zijn de passieve meerokers in de omgeving van de roker de eersten die de schadelijke gevolgen van het roken ondervinden. Want de rook die vrijkomt uit een sigaret (secundaire rook) is giftiger dan de rook die de roker zelf inademt (primaire rook). [8]

Een studie toont aan dat kinderen bezorgd zijn om de gevolgen van het roken voor de gezondheid van hun ouders [4]. 73% maakt zich zorgen over het risico dat hun ouders lopen om te overlijden [4]. En om hun ouders te doen stoppen met roken, zouden ze bereid zijn geen kerstcadeaus (37%) of zakgeld (59%) meer te krijgen, elke avond huiswerk te maken (78%) of te gaan slapen wanneer hun ouders dat vragen (76%)[4]. Maar kinderen hebben ook slechte gewoontes die ze zouden moeten afleren. Bijvoorbeeld zit 57% van de jongeren dagelijks twee uur of meer voor een tv-scherm. [9] Op basis van die vaststelling heeft Pfizer, een toonaangevende speler op het vlak van stoppen met roken, de campagne #PactforLife ontwikkeld.

98% van de kinderen met een rokende ouder wil dat hij stopt met roken4

Waarom een maand?

#PactforLife is een overeenkomst tussen ouders en kinderen. Een engagement van 1 maand. Door een #PactforLife te sluiten, gaat elk van hen het engagement aan om een maand lang komaf te maken met zijn eigen slechte gewoonte. Als een ouder stopt met roken, pikt het kind in ruil een goede gewoonte op (kamer opruimen, de vaat doen, meer wandelen met hond, niet constant met de smartphone bezig zijn, minder zakgeld uitgeven …). Maar dit geldt ook in omgekeerde richting: als een kind een slechte gewoonte laat varen, zet de ouder zich in om te stoppen met roken. Indien de ouder het wenst, ontvangt hij ook gedurende 30 dagen tips via e-mail om hem te helpen stoppen met roken. Ouders en kinderen kunnen elkaar steunen, wat hun slaagkansen verhoogt.

Beste papa, als jij een maand lang stopt met roken, ga ik met plezier niet de hele tijd met mijn koptelefoon opzitten ;-)

Een roker maakt 5 keer meer kans om te stoppen met roken als hij het een maand volhoudt1. Zich engageren om een maand lang geen sigaret aan te raken, maakt het rokers makkelijker het engagement aan te gaan om definitief te stoppen. Na een maand voelt de roker zich al beter, omdat hij onmiddellijke gezondheidsvoordelen ondervindt, zoals een daling van de bloeddruk, een betere ademhaling en bloedsomloop10.

Rokers en kinderen van rokers kunnen vanaf nu een #PactforLife sluiten via de website www.pactforlife.be en de uitnodiging om het pact te sluiten via de sociale media of via e-mail versturen. In andere landen is het al doeltreffend gebleken om de inspanning te delen. Meer bepaald in het Verenigd Koninkrijk zijn bijna 250.000 rokers in 2013 samen de uitdaging aangegaan om een maand lang te stoppen met roken10.


 Redenen om te stoppen en een beter gevoel te krijgen10:

 •  Na 20 minuten keren de bloeddruk en hartslag terug naar een normale toestand. De bloedsomloop begint te verbeteren, vooral in de handen en voeten.
 •  Na 8 uur: het zuurstofpeil in het bloed bereikt een normaal niveau en de kans op een hartaanval begint te dalen.
 •  Na 24 uur: koolstofmonoxide heeft het lichaam verlaten. De longen beginnen slijm en ander afval van het roken te verwijderen.
 •  Na 48 uur: er zit geen nicotine meer in het lichaam. De smaak en het reukvermogen zijn verbeterd.
 •  Na 72 uur: het ademhalen wordt gemakkelijker en het energiepeil neemt toe.

Stoppen met roken is niet alleen goed voor de gezondheid, maar ook voor de portemonnee, omdat roken heel duur is. Een roker die een pakje van 20 sigaretten per dag rookt, bespaart 165 € als hij een maand lang stopt met roken11.

De campagne #PactforLife wordt op de sociale media gelanceerd met twee filmpjes. In het eerste getuigt een vader en in het tweede zijn kind over hun ervaringen. Samen gaan ze een #PactforLife aan. U vindt hier de video van de vader en zijn kind.

 De professionele zorgverlener: sleutelfactor voor succes

 Stoppen met roken is een belangrijke uitdaging voor de rokers maar ook voor de ​ ​ professionele zorgverleners, die een cruciale rol spelen in de (therapeutische en ​ ​ psychologische) totaalaanpak om de roker zo goed mogelijk te begeleiden volledig ​ ​ te stoppen met roken. Nochtans zijn er nog altijd veel te weinig rokers die spontaan ​ ​ een zorgverlener raadplegen om de nodige hulp te vragen. Maar ruim 90% van de ​ ​ rokers die op zichzelf probeert te stoppen, hervalt na minder dan een jaar13, want ​ ​ het is niet alleen een kwestie van ‘willen’ maar ook van een flinke dosis motivatie. ​ ​ Een studie heeft aangetoond dat farmacotherapie gecombineerd met de juiste ​ ​ ondersteuning van een zorgverlener bijna 3 keer effectiever is dan stoppen ​ ​ zonder hulp14. De successleutel is dus de combinatie van een gedeelde ​ ​ inspanning, onmiddellijke gezondheidsvoordelen vanaf de eerste maand en ​ ​ ondersteuning door een zorgverlener.

*Belgische bevolking ouder dan 15 jaar


Referenties

 1. West R, Stapleton J. Clinical and public health significance of treatments to aid smoking cessation. Eur Respir Rev. 2008;17:199-204.
 2. Special Eurobarometer 458 “Attitudes of Europeans towards tobacco and electronic cigarettes”, May 2017
 3. Tabakstop: http://www.tabakstop.be/nieuws/nog-te-veel-kinderen-worden-blootgesteld-aan-sigarettenrook
 4. Studie bij 1.000 kinderen van 7 tot 13 jaar in Engeland https://www.gov.uk/government/news/all-children-really-want-this-christmas-istheir-parents-to-quit-smoking--2
 5. GfK 2015 | Stichting tegen Kanker – Rookgedrag in België 2015
 6. Jarvis MJ. BMJ 2004; 328: 277–279
 7. Christakis NA, Fowler JH. The collective dynamics of smoking in a large social network. N Engl J Med. 2008;358:2249-58
 8. Tabakstop: http://www.tabakstop.be/nieuws/bescherm-je-kinderen-tegen-passief-roken
 9. Comportements, bien-être et santé des élèves. Enquête HBSC 2014 en 5e-6e primaire et dans le secondaire en Fédération Wallonie-Bruxelles, N. Moreau, T. Lebacq, M. Dujeu, P. De Smet, I. Godin, K. Castetbon, 2014. Beschikbaar op http://sipes.ulb.ac.be/index.php?option=com_mtree&task=att_download&link_id=195&cf_id=24
 10. Training and Consultation Centre, 2012. Brief Counselling for Tobacco Use Cessation, Public Health Ontario 11 Kostprijs op basis van € 5,50 voor een pakje van 20 sigaretten per dag en 30 dagen per maand
 11. https://www.gov.uk/government/news/less-smoking-more-joking-stoptober-campaign-launched
 12. Hughes JR et al., Addiction 2004 ; 99 :29-38
 13. Kotz D. et al, Addiction 2014; 109(3): 491-499

Contact voor de pers


Logo Pact for Life
Logo Pact for Life

Over Pfizer België

Pfizer ontdekt, ontwikkelt, produceert en verdeelt geneesmiddelen en vaccins. Pfizer wil bijdragen tot een betere gezondheid en welzijn van iedereen, in elke fase van het leven. Samen met de overheid en andere gezondheidspartners werkt Pfizer aan een kwaliteitsvolle en toegankelijke gezondheidszorg. De patiënt staat in dit verhaal centraal.

Omwille van de expertise van het personeel en het academisch onderzoek van hoog niveau, blijft Pfizer jaar na jaar investeren in België. Pfizer telt 2.600 werknemers in België, goed voor 3% van het totale personeelsbestand van Pfizer wereldwijd. Pfizer België omvat vier vestigingen: 1) Anderlecht, waar zich de Pfizer Clinical Research Unit bevindt. Dit is een volledig uitgerust fase 1-onderzoeksentrum. Met dat van New Haven (US) is het 1 van de 2 fase 1 Pfizer-onderzoekscentra in de wereld, 2) Elsene, het Belgische hoofdkwartier, 3) Puurs, de productie- en verpakkingssite van Pfizer, en 4) Zaventem, het internationaal Logistics Center van Pfizer.

Voor meer informatie: www.pfizer.be of op Facebook (Pfizer België) en Twitter (Pfizer België).

Over Pfizer België

Over Pfizer in België

Bij Pfizer wenden we wetenschap en onze wereldwijde middelen aan om de mensen behandelingen te kunnen bieden die hun leven verlengen en beduidend verbeteren. We streven ernaar om de norm te bepalen wat kwaliteit, veiligheid en toegevoegde waarde betreft bij het ontdekken, ontwikkelen en produceren van gezondheidsproducten, inclusief innovatieve geneesmiddelen en vaccins. Al meer dan 170 jaar willen we het verschil maken voor iedereen die op ons rekent.

Onder meer dankzij de expertise van het personeel en het academisch onderzoek van hoog niveau blijft Pfizer jaar na jaar investeren in België. Pfizer telt meer dan 4.000 werknemers in België. Pfizer heeft vier vestigingen in België waarmee het zijn Belgische en internationale activiteiten ondersteunt: in Anderlecht, waar de Pfizer Clinical Research Unit zich bevindt, in Elsene, het Belgische hoofdkwartier, in Puurs, één van de grootste productie- en verpakkingssites van Pfizer, en in Zaventem, met het internationaal Logistics Center.

 Meer informatie kan u vinden u op www.pfizer.comwww.pfizer.be en op Facebook en Twitter.


Disclaimer

De informatie in de nieuwsberichten in deze newsroom is correct en exact op de datum waarop het bericht gepubliceerd is. Pfizer behoudt zich het recht om nieuwsberichten aan te passen indien het dat nodig acht, maar verbindt zich er niet toe. Indien u de meest recente informatie wenst van Pfizer, vragen wij u contact op te nemen met onze communicatiedienst.

Neem contact op met