Pfizer en BioNTech leveren miljoenste vaccindosis aan België

Bijna dag op dag 1 jaar nadat Pfizer en BioNTech besloten om de handen in elkaar te slaan om het mRNA-vaccin tegen SARS-CoV-2 (COVID-19) te ontwikkelen, wordt de kaap van 1 miljoen verdeelde vaccindoses bestemd voor de Belgische vaccinatiecampagne gehaald.

Deze week is de miljoenste dosis van het Pfizer-BioNTech COVID-19-vaccin voor de Belgische vaccinatiecampagne geleverd. Dat die kaap van 1 miljoen vaccindoses gehaald is in amper 1 jaar na de aankondiging door Pfizer en BioNTech van hun intentie om samen een mRNA-vaccin tegen SARS-CoV-2 (COVID-19) te ontwikkelen, is de verdienste van duizenden medewerkers.

“We kunnen niet genoeg benadrukken wat een huzarenstukje onze teams hebben klaargespeeld het voorbije jaar,” zegt Luc Van Steenwinkel, Managing Director Pfizer Manufacturing Belgium in Puurs en Vice President Pfizer Biotech Operations. “Toen op 5 mei 2020 werd bekendgemaakt dat Pfizer Puurs een belangrijke rol zou spelen in de productie van het vaccin, werden verschillende gedurfde investeringen opgestart. We bouwden nieuwe productie- en verpakkingslijnen nog vóór de klinische studies waren afgerond, en voor de bevoegde autoriteiten het vaccin hadden goedgekeurd. Ook vandaag blijven we voortdurend inzetten op een verbetering van onze processen, en aanpassingen aan onze faciliteiten. Sinds midden februari kunnen we hierdoor meer dosissen leveren dan oorspronkelijk gepland. Bovendien zullen we vanaf het tweede kwartaal van dit jaar nóg hogere volumes kunnen leveren, ook aan België. De snelheid van de wetenschap het afgelopen jaar is indrukwekkend geweest.”

“Als bedrijf zijn we uitermate trots dat we onze bijdrage kunnen leveren om de mensen perspectief te bieden op een terugkeer naar een normaal leven, ook bij ons in België. We hebben bergen verzet, en daar was heel wat durf voor nodig. Maar daar stopt het natuurlijk niet. We blijven onze processen optimaliseren. Het is dankzij die continue optimalisatie dat we deze week 1 miljoen vaccins verdeeld hebben voor Belgische vaccinatiecampagne, een belangrijke mijlpaal," besluit Karel Van De Sompel, Managing Director Pfizer Belgium. “Het vertrouwen in de wetenschap sterkte de durf om ervoor te gaan. En die durf werd beloond, vandaag hebben we opnieuw perspectief op een terugkeer naar een normaal leven. ‘Science will win’.”

Niet alleen de productie, maar ook de complexe logistiek vroeg – en vraagt nog steeds – veel expertise en nauwkeurigheid. De eerste vaccindoses vertrokken eind december 2020 onder grote mediabelangstelling vanuit de productiesite in Puurs naar alle Europese lidstaten. Het logistieke proces voor de leveringen van de vaccindoses bestemd voor de Belgische vaccinatiecampagne verliep goed. Danny Hendrikse, Vice President Intercompany Operations bij Pfizer: “Ondanks de gekende complexiteit om vaccins aan -70°C te verzenden, zijn de Belgische leveringen vlot verlopen, zonder temperatuurafwijkingen tijdens het transport en bij levering. Op 10 weken tijd werden 1 miljoen vaccins geleverd aan België.”

Het Pfizer-BioNTech COVID-19-vaccin in vogelvlucht

Een terugblik op de ontwikkeling van het Pfizer-BioNTech COVID-19-vaccin toont hoe indrukwekkend het traject is dat werd afgelegd, zonder enig compromis op het gebied van de veiligheid van het vaccin. Enkele relevante kernmomenten voor België:

 • 17/03/2020: Pfizer en BioNTech ondertekenen een intentieverklaring tot samenwerking. De voorgaande twee jaar hadden beide partijen reeds samengewerkt op andere mNRA-projecten.
 • 05/05/2020: Aankondiging dat Pfizer Puurs één van de belangrijkste Pfizer productiesites zal worden, indien de klinische studie succesvol is. Tegelijkertijd worden investeringen goedgekeurd voor de opschaling van de productielijnen en voor de installatie van een nieuwe productie- en verpakkingslijn. Dit alles terwijl de klinische studies nog liepen.
 • 09/09/2020: Ondertekening voorgestelde leveringsovereenkomst met de Europese Commissie voor 200 miljoen vaccindoses voor kandidaatvaccin van Pfizer-BioNTech.
  Op 17 februari 2021 werd een nieuwe overeenkomst met de Europese Commissie ondertekend voor 200 miljoen extra vaccindoses, met een optie voor 100 miljoen bijkomende doses.
 • 14/09/2020: Organisatie van een jobdag bij Pifzer Puurs Puurs als onderdeel van een nationale rekruteringscampagne waarbij het bedrijf op zoek gaat naar 150 nieuwe ‘vaccinmakers’.
 • 18/11/2020:Pfizer en BioNTech sluiten fase-3 studie van COVID-19 kandidaat-vaccin af, uit de resultaten blijkt het vaccin gemiddeld 95 procent effectief te zijn tegen COVID-19 vanaf 28 dagen na de eerste dosis.
 • 21/12/2020: Goedkeuring door het Comité voor geneesmiddelen voor menselijk gebruik (CHMP) en het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) op basis van beoordeling wetenschappelijke data, inclusief de fase-3-gegevens over de effectiviteit en de veiligheid van het vaccin.
 • 22/12/2020: Goedkeuring door de Europese Commissie voor het op de markt brengen van het eerste mRNA-vaccin in de strijd tegen het COVID-19 virus. De voorwaardelijke vergunning is geldig in alle 27 lidstaten van de Europese Unie (EU).
 • 26/12/2020: Eerste levering vanuit Puurs van vaccindoses aan België (net als aan alle andere Europese lidstaten).
 • 01/01/2021: Puurs telt intussen 3100 werknemers en start de zoektocht naar nog eens 200 nieuwe collega’s.
 • 09/03/2021: De miljoenste vaccindosis wordt verdeeld vanuit Puurs voor Belgische vaccinatiecampagne.

 

Marie-Lise Verschelden

Communication Manager Pfizer Belgium

 

Over Pfizer België

Over Pfizer in België

Bij Pfizer wenden we wetenschap en onze wereldwijde middelen aan om de mensen behandelingen te kunnen bieden die hun leven verlengen en beduidend verbeteren. We streven ernaar om de norm te bepalen wat kwaliteit, veiligheid en toegevoegde waarde betreft bij het ontdekken, ontwikkelen en produceren van gezondheidsproducten, inclusief innovatieve geneesmiddelen en vaccins. Al meer dan 170 jaar willen we het verschil maken voor iedereen die op ons rekent.

Onder meer dankzij de expertise van het personeel en het academisch onderzoek van hoog niveau blijft Pfizer jaar na jaar investeren in België. Pfizer telt meer dan 4.000 werknemers in België. Pfizer heeft vier vestigingen in België waarmee het zijn Belgische en internationale activiteiten ondersteunt: in Anderlecht, waar de Pfizer Clinical Research Unit zich bevindt, in Elsene, het Belgische hoofdkwartier, in Puurs, één van de grootste productie- en verpakkingssites van Pfizer, en in Zaventem, met het internationaal Logistics Center.

 Meer informatie kan u vinden u op www.pfizer.comwww.pfizer.be en op Facebook en Twitter.


Disclaimer

De informatie in de nieuwsberichten in deze newsroom is correct en exact op de datum waarop het bericht gepubliceerd is. Pfizer behoudt zich het recht om nieuwsberichten aan te passen indien het dat nodig acht, maar verbindt zich er niet toe. Indien u de meest recente informatie wenst van Pfizer, vragen wij u contact op te nemen met onze communicatiedienst.

Contact