Pfizer en BioNTech sluiten overeenkomst met COVAX
Pfizer en BioNTech bereiken overeenkomst met COVAX over vaccin om COVID-19 te helpen bestrijden
28 januari 2021
• Initiële overeenkomst voorziet in het leveren van maximaal 40 miljoen doses aan COVAX in 2021
• De eerste leveringen worden verwacht in het eerste kwartaal van 2021, afhankelijk van de uitvoering van de leveringsovereenkomsten in het kader van COVAX-facility-structuur
• Pfizer en BioNTech leveren het vaccin zonder winstoogmerk aan de 92 landen die onder de ‘COVAX Market Commitment’ vallen
NEW YORK CITY en MAINZ, Duitsland, 22 januari 2025 - Pfizer en BioNTech hebben vandaag bekend gemaakt dat ze een ‘advance purchase agreement’ (vooraankoop/optie tot het kopen) hebben gesloten met COVAX over de levering van maximaal 40 miljoen doses van het Pfizer-BioNTech COVID-19-vaccin. De doses worden in de loop van 2021 geleverd.
COVAX is een wereldwijd initiatief dat wordt gecoördineerd door de ‘Global Alliance for Vaccines and Immunization’ (GAVI), de ‘Coalition for Epidemic Preparedness Innovations’ (CEPI) en de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO), om te zorgen voor gelijke toegang tot COVID-19-vaccins in alle landen, ongeacht het inkomensniveau.
COVAX omvat een ‘Advanced Market Commitment (AMC)’, een financieel mechanisme dat als doel heeft om te verzekeren dat 92 lage- en lage/midden-inkomenslanden op hetzelfde moment toegang krijgen tot COVID-19 vaccins als hoge-inkomenslanden.
De eerste doses worden naar verwachting in het eerste kwartaal van 2021 geleverd, afhankelijk van de onderhandelingen over en de uitvoering van de leveringsovereenkomsten in het kader van de COVAX-faciliteitstructuur.
Pfizer en BioNTech zullen het vaccin voor de 92 landen die vallen onder de COVAX Advanced Market Commitment 92 aan COVAX leveren zonder winstoogmerk (‘not-for-profit’).
’’Bij Pfizer geloven we dat ieder mens het verdient om gezien, gehoord en verzorgd te worden. Daarom hebben Pfizer en BioNTech zich vanaf het begin van ons vaccin-ontwikkelprogramma ingezet om te werken aan gelijke en betaalbare toegang tot COVID-19-vaccins voor mensen over de hele wereld,’’ zegt Pfizer-bestuursvoorzitter en CEO Albert Bourla. ’’We delen de missie van COVAX en zijn trots om samen te werken zodat ontwikkelingslanden dezelfde toegang krijgen als de rest van de wereld. Dat brengt ons een stap dichter bij het beëindigen van deze wereldwijde pandemie en bewijst dat wetenschap wint, voor iedereen en overal.’’
’’SARS-CoV-2 houdt zich niet aan landsgrenzen. Een wereldwijde pandemie vereist uitvoerige oplossingen en wereldwijde samenwerking. COVAX is echt een wereldwijd initiatief en wij zijn blij dat we eraan kunnen bijdragen door het mRNA-vaccin BNT162B2 beschikbaar te maken in veel lage- en lage/midden-inkomenslanden en zo kunnen helpen om kwetsbare mensen wereldwijd te beschermen’’, zegt Ugur Sahin, M.D., CEO en medeoprichter van BioNTech.
’’De dringende en rechtvaardige uitrol van vaccins is niet alleen een morele plicht, maar ook strategisch en economisch noodzakelijk,’’ zegt Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, directeur-generaal van de WHO. ’’Deze overeenkomst met Pfizer en BioNTech stelt COVAX in staat om levens te redden, gezondheidssystemen te stabiliseren en wereldwijd economisch herstel te stimuleren.’’
’’Vandaag heeft COVAX een nieuwe mijlpaal bereikt: naast het veiligstellen van de toegang tot de doses, verwachten we nu de eerste leveringen van levensreddende COVID-19-vaccins in het eerste kwartaal. Dat is niet alleen belangrijk voor COVAX, het is een grote stap voorwaarts voor gelijke toegang tot vaccins en een essentieel onderdeel van de wereldwijde aanpak om deze pandemie te verslaan. We zullen pas veilig zijn als we overal veilig zijn,’’ zegt Dr. Seth Berkley, CEO van Gavi, de vaccinatiealliantie, die de aankoop en levering van COVAX leidt.
Als onderdeel van een bredere strategie om lage- en lage/midden-inkomenslanden te ondersteunen, die verder gaat dan de overeenkomst met COVAX, spannen Pfizer en BioNTech zich in om samen te werken met andere gezondheidspartners wereldwijd. Dit om kennis en middelen te bieden waarmee gezondheidszorgsystemen kunnen worden versterkt die meer steun nodig hebben voor de inzet van de COVID-19-vaccins. Dit omvat het analyseren van toeleveringsketens en het testen van nieuwe benaderingen in lage-inkomenslanden om transport- en opslagproblemen aan te pakken. Pfizer en BioNTech zetten zich ook in om samen met internationale organisaties de levering en distributie van vaccins onder vluchtelingen en andere kwetsbare bevolkingsgroepen te coördineren.
De financiële voorwaarden van de overeenkomst zijn niet bekendgemaakt.