Pfizer en BioNTech sluiten overeenkomst met COVAX

Pfizer en BioNTech bereiken overeenkomst met COVAX over vaccin om COVID-19 te helpen bestrijden

• Initiële overeenkomst voorziet in het leveren van maximaal 40 miljoen doses aan COVAX in 2021

• De eerste leveringen worden verwacht in het eerste kwartaal van 2021, afhankelijk van de uitvoering van de leveringsovereenkomsten in het kader van COVAX-facility-structuur

• Pfizer en BioNTech leveren het vaccin zonder winstoogmerk aan de 92 landen die onder de ‘COVAX Market Commitment’ vallen

NEW YORK CITY en MAINZ, Duitsland, 22 januari 2025 - Pfizer en BioNTech hebben vandaag bekend gemaakt dat ze een ‘advance purchase agreement’ (vooraankoop/optie tot het kopen) hebben gesloten met COVAX over de levering van maximaal 40 miljoen doses van het Pfizer-BioNTech COVID-19-vaccin. De doses worden in de loop van 2021 geleverd.

COVAX is een wereldwijd initiatief dat wordt gecoördineerd door de ‘Global Alliance for Vaccines and Immunization’ (GAVI), de ‘Coalition for Epidemic Preparedness Innovations’ (CEPI) en de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO), om te zorgen voor gelijke toegang tot COVID-19-vaccins in alle landen, ongeacht het inkomensniveau.

COVAX omvat een ‘Advanced Market Commitment (AMC)’, een financieel mechanisme dat als doel heeft om te verzekeren dat 92 lage- en lage/midden-inkomenslanden op hetzelfde moment toegang krijgen tot COVID-19 vaccins als hoge-inkomenslanden.

De eerste doses worden naar verwachting in het eerste kwartaal van 2021 geleverd, afhankelijk van de onderhandelingen over en de uitvoering van de leveringsovereenkomsten in het kader van de COVAX-faciliteitstructuur. ​

Pfizer en BioNTech zullen het vaccin voor de 92 landen die vallen onder de COVAX Advanced Market Commitment 92 aan COVAX leveren zonder winstoogmerk (‘not-for-profit’).

’’Bij Pfizer geloven we dat ieder mens het verdient om gezien, gehoord en verzorgd te worden. Daarom hebben Pfizer en BioNTech zich vanaf het begin van ons vaccin-ontwikkelprogramma ingezet om te werken aan gelijke en betaalbare toegang tot COVID-19-vaccins voor mensen over de hele wereld,’’ zegt Pfizer-bestuursvoorzitter en CEO Albert Bourla. ’’We delen de missie van COVAX en zijn trots om samen te werken zodat ontwikkelingslanden dezelfde toegang krijgen als de rest van de wereld. Dat brengt ons een stap dichter bij het beëindigen van deze wereldwijde pandemie en bewijst dat wetenschap wint, voor iedereen en overal.’’

’’SARS-CoV-2 houdt zich niet aan landsgrenzen. Een wereldwijde pandemie vereist uitvoerige oplossingen en wereldwijde samenwerking. COVAX is echt een wereldwijd initiatief en wij zijn blij dat we eraan kunnen bijdragen door het mRNA-vaccin BNT162B2 beschikbaar te maken in veel lage- en lage/midden-inkomenslanden en zo kunnen helpen om kwetsbare mensen wereldwijd te beschermen’’, zegt Ugur Sahin, M.D., CEO en medeoprichter van BioNTech.

’’De dringende en rechtvaardige uitrol van vaccins is niet alleen een morele plicht, maar ook strategisch en economisch noodzakelijk,’’ zegt Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, directeur-generaal van de WHO. ’’Deze overeenkomst met Pfizer en BioNTech stelt COVAX in staat om levens te redden, gezondheidssystemen te stabiliseren en wereldwijd economisch herstel te stimuleren.’’

’’Vandaag heeft COVAX een nieuwe mijlpaal bereikt: naast het veiligstellen van de toegang tot de doses, verwachten we nu de eerste leveringen van levensreddende COVID-19-vaccins in het eerste kwartaal. Dat is niet alleen belangrijk voor COVAX, het is een grote stap voorwaarts voor gelijke toegang tot vaccins en een essentieel onderdeel van de wereldwijde aanpak om deze pandemie te verslaan. We zullen pas veilig zijn als we overal veilig zijn,’’ zegt Dr. Seth Berkley, CEO van Gavi, de vaccinatiealliantie, die de aankoop en levering van COVAX leidt.

Als onderdeel van een bredere strategie om lage- en lage/midden-inkomenslanden te ondersteunen, die verder gaat dan de overeenkomst met COVAX, spannen Pfizer en BioNTech zich in om samen te werken met andere gezondheidspartners wereldwijd. Dit om kennis en middelen te bieden waarmee gezondheidszorgsystemen kunnen worden versterkt die meer steun nodig hebben voor de inzet van de COVID-19-vaccins. Dit omvat het analyseren van toeleveringsketens en het testen van nieuwe benaderingen in lage-inkomenslanden om transport- en opslagproblemen aan te pakken. Pfizer en BioNTech zetten zich ook in om samen met internationale organisaties de levering en distributie van vaccins onder vluchtelingen en andere kwetsbare bevolkingsgroepen te coördineren.

De financiële voorwaarden van de overeenkomst zijn niet bekendgemaakt.

 

 

Marie-Lise Verschelden

Communication Manager Pfizer Belgium

 

 

 

 

 

 

Over Pfizer België

Over Pfizer in België

Bij Pfizer wenden we wetenschap en onze wereldwijde middelen aan om de mensen behandelingen te kunnen bieden die hun leven verlengen en beduidend verbeteren. We streven ernaar om de norm te bepalen wat kwaliteit, veiligheid en toegevoegde waarde betreft bij het ontdekken, ontwikkelen en produceren van gezondheidsproducten, inclusief innovatieve geneesmiddelen en vaccins. Al meer dan 170 jaar willen we het verschil maken voor iedereen die op ons rekent.

Onder meer dankzij de expertise van het personeel en het academisch onderzoek van hoog niveau blijft Pfizer jaar na jaar investeren in België. Pfizer telt meer dan 4.000 werknemers in België. Pfizer heeft vier vestigingen in België waarmee het zijn Belgische en internationale activiteiten ondersteunt: in Anderlecht, waar de Pfizer Clinical Research Unit zich bevindt, in Elsene, het Belgische hoofdkwartier, in Puurs, één van de grootste productie- en verpakkingssites van Pfizer, en in Zaventem, met het internationaal Logistics Center.

 Meer informatie kan u vinden u op www.pfizer.comwww.pfizer.be en op Facebook en Twitter.


Disclaimer

De informatie in de nieuwsberichten in deze newsroom is correct en exact op de datum waarop het bericht gepubliceerd is. Pfizer behoudt zich het recht om nieuwsberichten aan te passen indien het dat nodig acht, maar verbindt zich er niet toe. Indien u de meest recente informatie wenst van Pfizer, vragen wij u contact op te nemen met onze communicatiedienst.

Neem contact op met

Pleinlaan 17, 1050 Brussel

+3225546062

www.pfizer.be