Pfizer en imec.istart kondigen partnership aan

Farmaceutisch bedrijf en business accelerator gaan samen voor innovatie voor patiënten

Brussel, 7 mei 2019 – Het Amerikaans farmaceutisch bedrijf Pfizer gaat samenwerken met imec’s business accelerator, die imec.istart heet. Imec.istart – de ‘Beste Europese business accelerator gelinkt aan een universiteit’1 - helpt start-ups met het opschalen van hun activiteiten. Van start-up naar internationale scale-up dus, om uiteindelijk uit te groeien tot een voldragen, gezond bedrijf. Pfizer wil met deze samenwerking technologische innovatie ten voordele van patiënten versnellen door zijn farmaceutische expertise te combineren met de technologische knowhow van start-ups en scale-ups.

Goed nieuws voor patiënten 

Naast zijn samenwerking met de start-up accelerator Start it @KBC, kondigt het Amerikaans farmaceutisch bedrijf Pfizer aan dat het in zee gaat met de business accelerator imec.istart. Karel Van De Sompel, Country Manager van Pfizer in België, legt uit waarom dat goed nieuws is voor patiënten: “Met deze samenwerking komen de wetenschappelijke expertise van de farmaceutische wereld en het technologisch vernuft van start-ups en scale-ups dichter bij elkaar. We horen van start-ups en scale-ups dat het niet evident is om ingang te vinden in de farmaceutische sector. Pfizer kan de drempel verlagen wanneer jonge bedrijven willen ondernemen in healthtech. We hopen dat er zo meer technologische projecten opgestart worden rond de noden van patiënten, met een belangrijke bijdrage aan de kwaliteit en efficiëntie van de gezondheidszorg. Bovendien willen we onze schouders mee zetten onder een zo kort mogelijke doorlooptijd voor technologische innovaties. Want hoe sneller patiënten toegang krijgen tot innovaties – of dat nu medisch of technologisch is – hoe beter.” 

Van apps tot AI

Concreet stelt Pfizer de expertise van een groep mentoren ter beschikking. Daarnaast kan ook het internationale netwerk van het farmaceutisch bedrijf ingeschakeld worden voor veelbelovende start-up projecten. Dat kan bijvoorbeeld gaan over medisch gecertificeerde applicaties op de smartphone of een wearable die bepaalde parameters dagelijks monitort en die deze beschikbaar stelt ​ aan de behandelende arts in een overzichtelijk dashboard. Daarmee kan de arts real life data van de patiënt zelf gebruiken tijdens de volgende consultatie. Ook nieuwe technologieën zoals augmented reality behoren tot de mogelijkheden. Nog een ander voorbeeld is een toepassing die therapietrouw bevordert, wat beter is voor de gezondheid van de patiënt en wat verspilling of overconsumptie van geneesmiddelen kan tegengaan. Maar denk zeker ook aan een slimme verwerking van big data met behulp van artificiële intelligentie, die uit verschillende bestaande databanken gegevens combineert en er patronen in herkent. 

LynxCare, een Belgisch succesverhaal

Een goed voorbeeld van een start-up die met de steun van imec.istart intussen geëvolueerd is naar een solide scale-up, is LynxCare. Dit Belgisch bedrijf specialiseert zich in dataverwerking bij ziekenhuizen en bestaat sinds 2015. Recent haalde het 1,75 miljoen euro op, geld dat LynxCare zal gebruiken om zijn groei verder te versnellen. Het bedrijf werkt ook samen met Pfizer voor een pilootproject met wearables voor patiënten met reumatoïde artritis. LynxCare helpt artsen en ziekenhuizen eenvoudig inzicht te krijgen in de veelheid aan data gegenereerd door die wearables.

 Bij Pfizer wil men zo de eigen sterktes combineren met de techische knowhow van anderen. “Ons doel is glashelder: innovatieve geneesmiddelen ontdekken, ontwikkelen en zo snel mogelijk bij patiënten brengen. Technologische innovaties ontwikkelen is niet onze kerntaak, maar we willen wel meer waarde voor patiënten creëren, inhakend op de therapeutische en maatschappelijke waarde van onze geneesmiddelen. En dus zoeken we platformen om samen te werken met start-ups en scale-ups. We zijn ervan overtuigd dat we zo mee zorgen voor de versnelde ontwikkeling en beschikbaarheid van innovatieve toepassingen voor patiënten”, zegt Karel Van De Sompel.

Boost voor healthtech

Voor imec.istart is deze samenwerking goed nieuws. Sven De Cleyn, Program Manager van imec.istart: “Dat één van ’s werelds grootste innovatieve biofarmaceutische bedrijven met imec.istart in zee gaat, is veelbelovend. We zijn ervan overtuigd dat het de technologische vooruitgang in de healthtech een boost kan geven. Start-ups en scale-ups kunnen echt het verschil maken in het leven van patiënten in ons land en ver daarbuiten, nu ook met hulp uit de farmaceutische sector zelf. Technologie kan bijdragen aan een betere diagnostiek, een betere opvolging en een efficiëntere gezondheidszorg, wat uiteindelijk patiënten ten goede komt.”

LynxCare onderschrijft dat deze samenwerkingen van cruciaal belang zijn. Georges De Feu, mede-oprichter van LynxCare:“Acceleratoren zijn een ideale brug tussen innovatie uit jonge bedrijven en de nood aan nieuwe technologie in grote industriële organisaties, zoals Pfizer.”

Op 1 mei opende imec.istart een nieuwe oproep gericht aan start-ups om hun project in te dienen en zo kans te maken op een eerste investering van 50.000 euro en aangepaste ondersteuning van bedrijven zoals Pfizer. Meer informatie op www.imecistart.com


Referenties persbericht

1. UBI Global ranking in 2018, https://ubi-global.com/rankings/


Contacten voor de pers


Foto's


Over Pfizer België

Pfizer ontdekt, ontwikkelt, produceert en verdeelt geneesmiddelen en vaccins. Pfizer wil bijdragen tot een betere gezondheid en welzijn van iedereen, in elke fase van het leven. Samen met de overheid en andere gezondheidspartners werkt Pfizer aan een kwaliteitsvolle en toegankelijke gezondheidszorg. De patiënt staat in dit verhaal centraal.

Onder meer dankzij de expertise van het personeel en het academisch onderzoek van hoog niveau blijft Pfizer jaar na jaar investeren in België. Pfizer telt 3.000 werknemers in België, goed voor 3% van het totale personeelsbestand van Pfizer wereldwijd. Pfizer heeft vier vestigingen in België waarmee het zijn Belgische en internationale activiteiten ondersteunt: 1) Anderlecht, waar zich de Pfizer Clinical Research Unit bevindt. Dit is een volledig uitgerust fase 1-onderzoekscentrum. Met dat van New Haven (US) is het een van de twee fase 1 Pfizer-onderzoekscentra in de wereld, 2) Elsene, het Belgische hoofdkwartier, 3) Puurs, de productie- en verpakkingssite van Pfizer, en 4) Zaventem, het internationaal Logistics Center van Pfizer.

Bezoek ons op www.pfizer.com, www.pfizer.be en op Facebook (Pfizer België) en Twitter (@pfizerbelgie).

Over imec.istart

Imec.istart - imec's business accelerator - wil tech startups helpen succesvol hun bedrijf te starten. Het imec.istart-programma biedt een breed scala aan diensten, zoals initiële financiële injectie (50.000 EUR pre-seed financiering), branchespecifieke coaching en mentoring, toegang tot technologie en kantoorfaciliteiten, toegang tot een breed (inter) nationaal netwerk van partners en investeerders en nog veel meer. Sinds de lancering in 2011 hielp imec.istart meer dan 150 tech start-ups op verschillende gebieden om zich te ontwikkelen tot duurzame ondernemingen.

Imec.istart staat op de 1e plaats in de Europese 'Top University Business Accelerators' van UBI Global

Meer informatie op www.imecistart.com.

Over LynxCare

LynxCare is een Belgische scale-up die ziekenhuizen ondersteunt in de analyse en verwerking van hun data (“data mining”). De software laat artsen en ziekenhuizen toe om inzicht te krijgen in de kwaliteit en effectiviteit van hun zorgverlening, met als doel deze te verbeteren. LynxCare is momenteel actief in 12 ziekenhuizen in Belgie en de Verenigde Staten.

Meer informatie op www.lynx.care.

Over Pfizer België

Over Pfizer in België

Bij Pfizer wenden we wetenschap en onze wereldwijde middelen aan om de mensen behandelingen te kunnen bieden die hun leven verlengen en beduidend verbeteren. We streven ernaar om de norm te bepalen wat kwaliteit, veiligheid en toegevoegde waarde betreft bij het ontdekken, ontwikkelen en produceren van gezondheidsproducten, inclusief innovatieve geneesmiddelen en vaccins. Al meer dan 170 jaar willen we het verschil maken voor iedereen die op ons rekent.

Onder meer dankzij de expertise van het personeel en het academisch onderzoek van hoog niveau blijft Pfizer jaar na jaar investeren in België. Pfizer telt meer dan 4.000 werknemers in België. Pfizer heeft vier vestigingen in België waarmee het zijn Belgische en internationale activiteiten ondersteunt: in Anderlecht, waar de Pfizer Clinical Research Unit zich bevindt, in Elsene, het Belgische hoofdkwartier, in Puurs, één van de grootste productie- en verpakkingssites van Pfizer, en in Zaventem, met het internationaal Logistics Center.

 Meer informatie kan u vinden u op www.pfizer.comwww.pfizer.be en op Facebook en Twitter.


Disclaimer

De informatie in de nieuwsberichten in deze newsroom is correct en exact op de datum waarop het bericht gepubliceerd is. Pfizer behoudt zich het recht om nieuwsberichten aan te passen indien het dat nodig acht, maar verbindt zich er niet toe. Indien u de meest recente informatie wenst van Pfizer, vragen wij u contact op te nemen met onze communicatiedienst.

Contact