Pfizer investeert meer dan €1,2 miljard in Belgische site

BELGIË, 2 december 2022 – Pfizer Inc. kondigde vandaag aan dat het de komende 3 jaar meer dan €1,2 miljard wil investeren in de productievestiging van Puurs, waarmee het voortbouwt op zijn centrale rol in de strijd tegen de COVID-19 pandemie en op de geschiedenis van de site als 'launch site’ voor innovatieve geneesmiddelen.

Dit is de grootste investering ooit in de geschiedenis van de site en bevestigt het engagement van Pfizer om zijn productiecapaciteit in Europa uit te breiden. De investering wordt verdeeld over drie domeinen: uitbreiding van de productiecapaciteit, vergroting van de mogelijkheden voor koelopslag en uitbreiding van de verpakkingsprocessen.

“Onze site in Puurs speelt al jaren een ongelooflijk belangrijke rol in het Pfizer Global Supply-netwerk. Sinds het begin van de COVID-19 pandemie nam dit belang alleen maar toe. Pfizer Puurs speelde immers een cruciale rol in de productie van ons COVID-19 vaccin en ondersteunde zo rechtstreeks onze inspanningen om COVID-19 ​ wereldwijd te bestrijden. Ik ben heel blij dat we met deze investering de productie van vaccins en geneesmiddelen verder kunnen ondersteunen, en onze pijplijn kunnen versterken. Tegelijkertijd erkennen we op deze manier het belang van de site in de productie van baanbrekende geneesmiddelen die het leven van patiënten veranderen.” aldus Mike McDermott, Chief Global Supply Officer, Executive Vice President, Pfizer.

Sinds het begin van de pandemie groeide het personeelsbestand van Pfizer Puurs van 2800 naar 4500 werknemers. De nieuwe projecten leveren naar schatting 250 bijkomende arbeidsplaatsen, voortbouwend op de expansie van de site tijdens de pandemie. De projecten zullen daarnaast een significante positieve invloed hebben op ons netwerk van lokale, nationale en internationale leveranciers.

“Ik ben ontzettend trots op wat deze site heeft bereikt. We produceerden één van de eerste COVID-19 vaccins wat een ‘emergency use authorization’ kreeg voor meer dan 150 landen wereldwijd. Tegelijkertijd bleven we de wereld voorzien van de levensreddende geneesmiddelen en vaccins waar veel patiënten afhankelijk van zijn. De vestiging in Puurs maakte het onmogelijke waar. Deze investering zal bijdragen aan de strijd tegen de pandemie, en biedt een grootschalig platform voor de ontwikkeling van nieuwe geneesmiddelen en vaccins” zegt Luc van Steenwinkel, Puurs Site Leader, Pfizer. ​
“Ik ben zeer trots dat Pfizer opnieuw voor ons land kiest. Het bevestigt België als land van farma en biotech, open op de wereld. De combinatie van bekwame biofarmaceutische en wetenschappelijke experts, onze centrale geografische ligging en een uitgebreid netwerk van logistiek en gespecialiseerde leveranciers is ongeëvenaard. Deze investering zal bijdragen aan de pandemische paraatheid in Europa en is een erkenning van alle medewerkers van Pfizer België, die zich enorm hebben ingezet tijdens de COVID-19 pandemie” aldus Eerste minister van België Alexander De Croo.
“Pfizer heeft niet voor niets Puurs gekozen als locatie om de grootste Europese en een van de grootste productie- en verpakkingsfaciliteiten in de wereld verder uit te bouwen. Vlaanderen heeft buitengewoon veel te bieden aan de Life Sciences sector. De Vlaamse overheid probeert Vlaanderen te transformeren tot DE BioTech Valley van Europa. Het doet dan ook deugd om te zien dat ons werk rendeert. Onze strategie leidt tot investeringen. De investering van meer dan 1,2 miljard euro door Pfizer in Vlaanderen is een waar geschenk voor de regio Puurs”, zegt Jan Jambon, Vlaams Minister-President.

Een deel van de investering is bestemd voor de bouw en uitrusting van het nieuwe Isolator Facility Centre (IFC) met twee ultramoderne productiemodules voor extra vulcapaciteit. Daarnaast bouwt Pfizer Puurs een Flexible Freezer Warehouse die bestaat uit twee verschillende vriesmodules met onafhankelijke temperatuurregulering voor een optimale koude opslag. De site breidt ook nogmaals haar Center for Secondary Packaging uit, die eerder al een grootschalige uitbreiding onderging. Om de capaciteit verder te vergroten krijgt het verpakkingscentrum er 16 verpakkingscabines bij.

Enkele van de projecten lopen reeds en andere gaan begin 2023 van start.


Over de site van Pfizer Puurs, België

In 1952 vestigde Pfizer zich op het Europese vasteland en koos België als locatie voor zijn eerste hoofdkantoor. Sindsdien speelt de Belgische Pfizersite een sleutelrol, waarbij belangrijke stappen van het innovatieproces worden uitgevoerd, gaande van klinische studies in een vroeg stadium tot de behandeling van patiënten. Onze 4 complementaire sites in België leveren elk hun unieke bijdrage om innovatieve oplossingen naar patiënten te brengen.

De geschiedenis van de site in Puurs gaat terug tot 1963, toen nog een filiaal van Upjohn en later overgenomen door Pfizer. De productiesite is gespecialiseerd in de aseptische productie en verpakking van injecteerbare geneesmiddelen en vaccins voor patiënten over de hele wereld. De steriele en injecteerbare geneesmiddelen en vaccins worden vervolgens gedistribueerd naar ongeveer 170 markten over de hele wereld en beïnvloeden de levens van miljoenen patiënten.

De collega's in de faciliteit in Puurs zijn ‘eerstelijnswerkers’ die tijdens de pandemie de klok rond werkten om het Pfizer COVID-19 vaccin te produceren en te verzenden, én ze zorgden voor een continue aanvoer van cruciale geneesmiddelen voor ziekenhuizen. Pfizer heeft in België meer dan 5000 collega's in dienst en dit aantal groeit nog steeds. De site draait 24 uur per dag, 7 dagen per week.


Link naar de Youtube video: Investment Announcement - Puurs-Sint-Amands - 2 December 2022

Alexander De Croo - Mike McDermott - Jan Jambon - Luc Van Steenwinkel
Alexander De Croo - Mike McDermott - Jan Jambon - Luc Van Steenwinkel

Floris Keuppens

Associate Consultant, Whyte Corporate Affairs

Ariane Goossens

Senior Consultant, Whyte Corporate Affairs

Over Pfizer België

Over Pfizer in België

Bij Pfizer wenden we wetenschap en onze wereldwijde middelen aan om de mensen behandelingen te kunnen bieden die hun leven verlengen en beduidend verbeteren. We streven ernaar om de norm te bepalen wat kwaliteit, veiligheid en toegevoegde waarde betreft bij het ontdekken, ontwikkelen en produceren van gezondheidsproducten, inclusief innovatieve geneesmiddelen en vaccins. Al meer dan 170 jaar willen we het verschil maken voor iedereen die op ons rekent.

Onder meer dankzij de expertise van het personeel en het academisch onderzoek van hoog niveau blijft Pfizer jaar na jaar investeren in België. Pfizer telt meer dan 4.000 werknemers in België. Pfizer heeft vier vestigingen in België waarmee het zijn Belgische en internationale activiteiten ondersteunt: in Anderlecht, waar de Pfizer Clinical Research Unit zich bevindt, in Elsene, het Belgische hoofdkwartier, in Puurs, één van de grootste productie- en verpakkingssites van Pfizer, en in Zaventem, met het internationaal Logistics Center.

 Meer informatie kan u vinden u op www.pfizer.comwww.pfizer.be en op Facebook en Twitter.


Disclaimer

De informatie in de nieuwsberichten in deze newsroom is correct en exact op de datum waarop het bericht gepubliceerd is. Pfizer behoudt zich het recht om nieuwsberichten aan te passen indien het dat nodig acht, maar verbindt zich er niet toe. Indien u de meest recente informatie wenst van Pfizer, vragen wij u contact op te nemen met onze communicatiedienst.

Contact