Voor de vierde editie baseert de rookstopcampagne “Pact for Life” zich op de cultseries van het moment

De campagne “Pact for Life” stimuleert rokers al 4 jaar om, met de steun van een naaste, gedurende 1 maand de sigaretten te laten voor wat ze zijn. Nieuw dit “seizoen” is het gebruik van bekende personages uit populaire tv-reeksen. Vanaf 12 oktober op Facebook.

Wat is “Pact for Life”? Het concept is al vier jaar identiek. Stopt een roker een maand met roken, dan verbindt iemand in zijn omgeving (partner, kind, vriend, …) er zich toe om zelf ook een slechte gewoonte op te geven. Want door een maand te stoppen, heeft een roker 5 keer meer kans om definitief te stoppen met roken1. Bovendien is 59% van de niet-rokers bereid om een slechte gewoonte te laten om een roker ervan te overtuigen om te stoppen met roken. (2)

Dit jaar stimuleert de campagne rokers op een originele manier om de uitdaging aan te gaan. Met een parodie op enkele populaire series, waarin een niet-roker een pact sluit met een roker. Zoals een Spaanse professor met een overvaller, een tiener met bovennatuurlijke krachten en een sheriff en zelfs een stijve koningin en haar zus. Op het einde van deze video’s worden rokers en niet-rokers uitgenodigd om zelf een pact te sluiten en het te delen op de facebookpagina van Pact for Life.

Stoppen en op lange termijn gemotiveerd blijven, is soms moeilijk. Een roker en zijn omgeving weten niet altijd hoe te reageren bij moeilijkheden. Hier zijn enkele tips om de slaagkansen van hun pact te vergroten.

Als u rookt :

  • Van zodra de zin om te roken opkomt, doe iets anders ​ tot de zin om te roken voorbij is, zoals bijvoorbeeld even wandelen, een glas water drinken, een boek lezen, …
  • Herinner uzelf eraan waarom u gestopt bent. Stoppen met roken vermindert depressie, angst, stress en het verbetert uw positieve stemming en de levenskwaliteit, in vergelijking tot rokers die blijven roken (3).
  • Vraag aan rokers in uw omgeving om niet in uw bijzijn te roken.
  • Als u het moeilijk hebt, praat er dan over. Vraag, indien nodig, hulp aan een arts of tabakoloog. U hebt bijna 3 keer meer kans om te stoppen met roken met de hulp van farmacotherapie en de juiste ondersteuning door een gezondheidszorgbeoefenaar (4).

U kan ook surfen naar rookstopmethulp.be voor meer tips.

Als u niet rookt en deel uitmaakt van de omgeving van de roker:

  • Geef nooit toe aan een roker die om een sigaret vraagt. Herinner hem of haar aan de reden waarom hij of zij gestopt is.
  • Vermijd situaties waarin een roker zin zou kunnen krijgen om te roken, zoals de aanwezigheid van een andere roker of bepaalde situaties (café, assenbak, …).
  • Als de roker het moeilijk heeft, praat er dan over. Feliciteer hem of haar en oordeel niet. Geef eventueel de raad om hulp te vragen aan een arts of tabakoloog.

Enkele opvallende cijfers over roken:

- ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ 23% van de Belgische bevolking rookt (5).

- ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ Een roker heeft bijna 3 keer meer kans om definitief te stoppen als hij beroep doet op een gezondheidszorgbeoefenaar en een aangepaste farmacotherapie4.

- ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ Van 80% van de rokers weet de huisarts dat ze roken en in bijna de helft van de gevallen gaat die met hen in gesprek over hun rookgedrag (6).

- ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ De meeste rokers roken uit gewoonte (72%) en kunnen het sociaal roken niet laten (71%) (6). 65% verklaart expliciet dat ze verslaafd zijn aan nicotine (6). Tabak is voor hen een middel om te ontsnappen aan de dagelijkse routine en aan stress (6).

- ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ 2 op 3 rokers vermelden gezondheidsproblemen door het roken, zoals een slechte lichamelijke conditie en ademhalingsproblemen (kortademigheid of rokershoest) (6).

- ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ De belangrijkste motivatie om te stoppen is de gezondheid (6).

- ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ 37% van de Belgische rokers rookt meer tijdens de COVID-19 crisis (7).

- ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ Nochtans wil 82% stoppen met roken waarvan 48% zelfs binnen het jaar (6).

- ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ 73% van de rokers heeft spijt dat ze ooit zijn begonnen met roken (8).

- ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ De effecten van stoppen met roken zijn meteen voelbaar (9):

o ​ ​ Na 20 minuten zakt de bloeddruk en de hartslag weer naar de normale waarde.

o ​ ​ Na 8 uur is het zuurstofgehalte in het bloed weer normaal en neemt het risico op een hartaanval af.

o ​ ​ Na 24 uur starten de longen met het verwijderen van slijm en vuil.

o ​ ​ Na 48 uur bevat het lichaam geen nicotine meer. De geur- en de smaakzin verbeteren.

o ​ ​ Na 72 uur vergemakkelijkt de ademhaling en krijgt men meer energie.

*****************************************************************************

{Referenties}

1 West R, Stapleton J. Clinical and public health significance of treatments to aid smoking cessation. Eur Respir Rev. 2008;17:199-204.

2 Online onderzoek in augustus 2018 door GfK, op vraag van Pfizer, bij 410 Belgen van 30 jaar en ouder ​ (210 rokers en 200 niet-rokers).

3 Taylor et al. Change in mental health after smoking cessation: systematic review and meta-analysis, 2014.

4 Kotz D, Addiction 2014; 109(3): 491-9.

5 Rookenquête 2019, Stichting tegen kanker.

6 Ipsos, Smoking Cessation Survey – march 2020.

7 Sciensano 2020 - Tweede gezondheidsenquête COVID-19.

8 Rookenquête 2017, Stichting tegen kanker.

9 Centre de formation et de consultation, 2012. Brief Counselling for Tobacco Use Cessation, Santé Publique Ontario.

 

 

Marie-Lise Verschelden

Communication Manager Pfizer Belgium

 

 ​ ​ ​ ​ ​ 

Over Pfizer België

Over Pfizer in België

Bij Pfizer wenden we wetenschap en onze wereldwijde middelen aan om de mensen behandelingen te kunnen bieden die hun leven verlengen en beduidend verbeteren. We streven ernaar om de norm te bepalen wat kwaliteit, veiligheid en toegevoegde waarde betreft bij het ontdekken, ontwikkelen en produceren van gezondheidsproducten, inclusief innovatieve geneesmiddelen en vaccins. Al meer dan 170 jaar willen we het verschil maken voor iedereen die op ons rekent.

Onder meer dankzij de expertise van het personeel en het academisch onderzoek van hoog niveau blijft Pfizer jaar na jaar investeren in België. Pfizer telt meer dan 4.000 werknemers in België. Pfizer heeft vier vestigingen in België waarmee het zijn Belgische en internationale activiteiten ondersteunt: in Anderlecht, waar de Pfizer Clinical Research Unit zich bevindt, in Elsene, het Belgische hoofdkwartier, in Puurs, één van de grootste productie- en verpakkingssites van Pfizer, en in Zaventem, met het internationaal Logistics Center.

 Meer informatie kan u vinden u op www.pfizer.comwww.pfizer.be en op Facebook en Twitter.


Disclaimer

De informatie in de nieuwsberichten in deze newsroom is correct en exact op de datum waarop het bericht gepubliceerd is. Pfizer behoudt zich het recht om nieuwsberichten aan te passen indien het dat nodig acht, maar verbindt zich er niet toe. Indien u de meest recente informatie wenst van Pfizer, vragen wij u contact op te nemen met onze communicatiedienst.

Neem contact op met