Voor het 3e jaar op rij nodigt Pact for Life rokers uit te stoppen met roken, met steun van hun geliefden

Maandag 30 september 2019 — Sinds 2017 vindt elk jaar de rookstopcampagne 'Pact for Life' plaats gedurende de maand oktober. Een roker die een maand lang stopt, heeft immers 5 keer meer kans om definitief te stoppen (1). Pact for Life helpt rokers, maar ook hun familie en vrienden, met nuttige tips om hen te ondersteunen bij het stoppen met roken. Dit jaar roept Pact for Life ook bedrijven op om collega’s te steunen die de sigaret vaarwel willen zeggen.

Tips voor rokers en hun omgeving

Een nicotineverslaving is hardnekkig. Gemotiveerd blijven op lange termijn vormt een van grootste uitdagingen voor een roker wanneer hij of zij stopt met roken en de rookstop wil volhouden. Het is een fysieke en psychologische beproeving voor de roker zelf, maar soms ook voor zijn of haar omgeving. De roker kan zich tijdens de rookstop onzeker en ongemakkelijk voelen. Met professionele begeleiding, gecombineerd met een aangepaste therapie, is de kans bijna 3 keer zo groot om te stoppen (2). Maar ook de omgeving speelt een belangrijke rol. Professoren Galanti en Boudrez, tabaksexperts, geven enkele praktische tips.

Voor de roker:Het basisadvies van Prof. Galanti is eenvoudig: “Denk aan de reden waarom u wou stoppen: bijvoorbeeld voor een nieuwe, positievere levensstijl.” Uit studies blijkt dat stoppen met roken depressie, angst en stress vermindert, en de levenskwaliteit en gemoedstoestand verbetert in vergelijking met rokers die blijven roken (3).

Een sigaret geeft een gevoel van beloning en daardoor ervaart de roker niet direct de voordelen van stoppen met roken, zoals een betere smaak en reuk, het plezier van op restaurant te gaan, opnieuw te sporten… Stoppen met roken is het moment om stil te staan bij al het positieve dat je mist door het roken.

Voor de omgeving:Steun van de omgeving is heel belangrijk voor een roker die wil stoppen. Geef nooit toe aan een gestopte roker die een sigaret vraagt. Herinner de roker aan de reden waarom hij of zij wou stoppen en moedig hem of haar aan. Feliciteer de persoon en praat er op een positieve manier over. Leef mee met de roker en (ver)oordeel niet.

“Elke roker is anders,” zegt Prof. Boudrez. “Een roker die zijn motivatie verliest, help je door hem naar een tabakoloog te sturen. Een erkende rookstopspecialist kan de gepaste hulp en doeltreffende hulpmiddelen aanbieden. Zo heeft de roker meer kans om definitief te stoppen.”

Pact for Life richt zich tot bedrijven

Dit jaar richt Pact for Life zich voor het eerst ook tot bedrijven. Waarom? Statistieken tonen aan dat het ziekteverzuim bij rokende werknemers 18% hoger ligt in vergelijking met dat van ex-rokers (4). Volgens een Amerikaans onderzoek kost elke rokende werknemer door deze afwezigheden bijna € 4.600* per jaar méér aan de werkgever en kan die kostprijs oplopen tot meer dan € 7.700 (5) (cijfers berekend op basis van gegevens uit 2013).

Als het roken een impact heeft op het bedrijfsleven, dan kan de werkplek ook een belangrijke invloed hebben op de gewoonten van de roker. Denk bijvoorbeeld aan pauzes, waarin dan bijna automatisch gerookt wordt. Prof. Boudrez benadrukt: “Aangezien veel werknemers -en dan voornamelijk jongere werknemers- zelden of nooit ziek zijn en bijgevolg niet naar de huisarts gaan, hebben ze via deze weg geen toegang tot advies in verband met roken. Daarom is het gemakkelijker hen voor rookstopacties te bereiken via het bedrijf waar ze werken.”

Professor Galanti vervolgt: “Het moet duidelijk zijn dat het bedrijf stoppen met roken steunt. ​ In dit kader is er een hele waaier aan acties mogelijk: informatiesessies, positieve informatiecampagnes, steunboodschappen in de bedrijfskrant. Ook kan het bedrijf elke maand het lagere percentage rokers meedelen of ervoor kiezen om niet te spreken over rookpauzes, maar over ontspanningsmomenten …”

Bedrijven kunnen werknemers op verschillende manier stimuleren om het roken te laten: met motiverende infosessies, door te wijzen op de ondersteunende rol die medewerkers kunnen spelen of door collega’s te sensibiliseren om nee te zeggen tegen een ex-roker die tijdens een pauze om een sigaret vraagt. Een ander idee van Professor Galanti: “Vervang de rookpauze door iets anders. Organiseer bijvoorbeeld een plek waar rokers en niet-rokers samenkomen om even te fietsen op een hometrainer of yoga te beoefenen.”

Roken in enkele cijfers:

 • België telt 22% rokers (6)
 • Een roker heeft bijna 3 keer meer kans om van deze slechte gewoonte af te raken met therapie en aangepaste ondersteuning door een tabakoloog (2)
 • 73% van de rokers heeft spijt dat ze ooit begonnen zijn met roken (7)
 • 65% wil stoppen (7)
 • Stoppen met roken heeft onmiddellijk effect op het lichaam(8):
  • Na 20 minuten worden bloeddruk en pols weer normaal. De bloedsomloop verbetert, vooral in handen en voeten
  • Na 8 uur: het zuurstofgehalte in het bloed wordt opnieuw normaal en het risico op een hartaanval daalt.
  • Na 24 uur: koolmonoxide verlaat het lichaam. De longen beginnen slijm en afvalstoffen op te ruimen.
  • Na 48 uur: het lichaam bevat geen nicotine meer. Smaak en reuk verbeteren.
  • Na 72 uur: ademen gaat makkelijker en je krijgt meer energie.

Ontdek hier meer tips : https://www.rookstopmethulp.be

Het doel van de Pact for Life-campagne

Sinds 2017 is het principe van Pact for Life hetzelfde: geïnspireerd door deze actie sluit de roker een pact met iemand van zijn of haar familie of naaste omgeving om te stoppen met roken gedurende een maand. Want door 1 maand te stoppen, heeft de roker 5 keer meer kans om definitief te stoppen (1). 59% van de niet-rokers wil zelf in ruil een slechte gewoonte laten varen om de roker te helpen van de zijne af te raken (9). Door mee te doen aan Pact for Life gaat de roker een duidelijk engagement aan met zijn of haar omgeving (partner, zoon, dochter, vriend, collega…). ​ De roker belooft een maand te stoppen met roken, terwijl de andere persoon hem of haar aanmoedigt en steunt. 

Wie wil deelnemen, kan surfen naar de Pact for Life Facebook-pagina om het pact te delen dat hij of zij heeft afgesloten met een naaste. In deze online rookstopcommunity worden tips gedeeld en motiveren rokers elkaar bij het stoppen. Pact for Life, een initiatief van Pfizer, is dit jaar ondertussen aan zijn derde editie toe.

Prof. Boudrez benadrukt: “Motivatie is de sleutel tot succes. Is de roker niet gemotiveerd, dan heeft de actie geen zin. De wil om te stoppen is groter met Pact for Life dan met een klassieke sensibiliseringscampagne, op voorwaarde dat de persoon met wie een pact werd afgesloten op een spontane en natuurlijke manier reageert en steun biedt.

* Deze geschatte jaarlijkse kost voor een bedrijf is gebaseerd op de kost van volgende elementen: rookpauzes, extra gezondheidskosten, overmatig ziekteverzuim, presenteïsme (wanneer een medewerker aanwezig is op zijn of haar job, maar niet productief is omwille van zijn of haar gezondheidstoestand) en pensioensvoordelen. Voor meer informatie kan u de referentie raadplegen (5).

 

 


Referenties

(1) West R, Stapleton J. ​ Clinical and public health significance of treatments to aid smoking cessation. Eur Respir Rev. 2008;17:199-204.
(2) Kotz D. ‘Real-world’ effectiveness of smoking cessation treatments: a population study. Addiction 2014; 109(3): 491-9.
(3) Taylor et al. Change in mental health after smoking cessation: systematic review and meta-analysis, BMJ 2014.
(4) Baker et al. Benefits of quitting smoking on work productivity and activity impairment in the United States, the European Union, and China. Int J Clin Pract. 2017;71(e12900):1-10, Chiffres européens.
(5) Berman et al. Estimating the cost of a smoking employee. Tob Control. 2013;23(5):428-433
(6) GfK 2018 | Fondation contre le Cancer– Comportement des fumeurs en Belgique 2018.
(7) GfK 2017 | Fondation contre le Cancer– Comportement des fumeurs en Belgique 2017.
(8) Centre de formation et de consultation, 2012. Brief Counselling for Tobacco Use Cessation, Santé Publique Ontario
(9) De online-enquête werd uitgevoerd in augustus 2018 door GfK, in opdracht van Pfizer, bij 410 Belgen ouder dan 30 jaar (210 rokers en 200 niet-rokers). 

Over Pfizer België

Over Pfizer in België

Bij Pfizer wenden we wetenschap en onze wereldwijde middelen aan om de mensen behandelingen te kunnen bieden die hun leven verlengen en beduidend verbeteren. We streven ernaar om de norm te bepalen wat kwaliteit, veiligheid en toegevoegde waarde betreft bij het ontdekken, ontwikkelen en produceren van gezondheidsproducten, inclusief innovatieve geneesmiddelen en vaccins. Al meer dan 170 jaar willen we het verschil maken voor iedereen die op ons rekent.

Onder meer dankzij de expertise van het personeel en het academisch onderzoek van hoog niveau blijft Pfizer jaar na jaar investeren in België. Pfizer telt meer dan 4.000 werknemers in België. Pfizer heeft vier vestigingen in België waarmee het zijn Belgische en internationale activiteiten ondersteunt: in Anderlecht, waar de Pfizer Clinical Research Unit zich bevindt, in Elsene, het Belgische hoofdkwartier, in Puurs, één van de grootste productie- en verpakkingssites van Pfizer, en in Zaventem, met het internationaal Logistics Center.

 Meer informatie kan u vinden u op www.pfizer.comwww.pfizer.be en op Facebook en Twitter.


Disclaimer

De informatie in de nieuwsberichten in deze newsroom is correct en exact op de datum waarop het bericht gepubliceerd is. Pfizer behoudt zich het recht om nieuwsberichten aan te passen indien het dat nodig acht, maar verbindt zich er niet toe. Indien u de meest recente informatie wenst van Pfizer, vragen wij u contact op te nemen met onze communicatiedienst.

Neem contact op met